Cifra de afaceri a Oltchim (OLT) a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, in principal ca urmare a majorarii exporturilor, dar si reducerii preturilor la titei, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar pozitiv, pentru prima data in ultimii trei ani.

Imbunatatirea rezultatelor s-a datorat recastigarii increderii clientilor externi, Oltchim aratand ca poate furniza produse fara intreruperi si de calitate, si, intr-o masura redusa, scaderii pretului la petrol, arata compania, intr-un comunicat transmis Bursei. In urma reducerii cotatiilor la titei pe piata internationala, Oltchim cumpara materie prima mai ieftin, dar si produsele combinatului sunt vandute, mai departe, la preturi in scadere.

"Instabilitatea pretului pe piata petrolului creeaza chiar probleme in activitatea OLTCHIM, in sensul ca nu exista o predictibilitate a pretului produselor finite, iar clientii societatii prefera contracte pe termen scurt si foarte scurt, in cantitati minime, asteptand stabilizarea pretului", noteaza compania.

Exporturile companiei au crescut anul trecut cu 44%, la 100 de milioane de euro. EBITDA din productie a fost negativ, dar pierderile s-au redus semnificativ, de la 46,2 milioane euro in 2013 la 9,35 milioane euro, potrivit datelor preliminare anuntate marti de Oltchim.

La finele anului 2012, cand Oltchim si-a oprit activitatea din cauza problemelor financiare, compania si-a pierdut clientii externi, astfel ca in ianuarie 2013, cand combinatul a intrat in insolventa, si-a reluat activitatea "de la 0", dar a reusit sa castige intre timp piete externe. Livrarile la extern au dus la cresterea gradului de utilizare a capacitatilor de productie de la 6% la inceputul anului 2013 la 27% in prezent.

Citeste si:
Pretul petrolului a explodat dupa atacul cu drone asupra rafinariilor
Trump, dupa atacul asupra...

Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni, si se afla in insolventa, din ianuarie 2013.RomInsolv si BDO Business Restructuring, administratorii judiciari, vor prezenta in luna februarie planul de reorganizare a companiei, care urmeaza sa fie aprobat in martie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Deficitul comercial al Romaniei a depasit 14 miliarde de euro