Enel a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania, intrucat anul trecut a reusit sa isi reduca gradul de indatorare, dupa ce in urma cu o luna directorul executiv al grupului italian de utilitati spunea ca vanzarea va avea loc in acest an.

"Enel confirma faptul ca procesul de vanzare a activelor din Romania a fost suspendat temporar. Vanzarea activelor Enel Romania era parte dintr-un program mai amplu de tranzactii ce urmareau incasarea a pana la 4 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014 pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizarii cu succes a mai multor initiative in timpul anului 2014, aceasta tinta a fost atinsa", a comunicat biroul de presa al grupului Enel, potrivit Mediafax.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumatatea lunii ianuarie ca grupul va vinde activele din Romania si Slovacia in acest an, precizand ca grupul a primit deja oferte.

"Avem oferte. Stim ca procesul poate fi incheiat oricand intre momentul acesta si luna iunie. Activele vor fi vandute in 2015, asa ca, in ceea ce priveste plata datoriei, vom sta mult mai bine decat am planuit initial", a afirmat Starace in 12 ianuarie.

Enel a anuntat in 2014 ca vrea sa obtina peste 4 miliarde de euro din vanzarea operatiunilor din Romania si Slovacia.

Citeste si:
Enel se pregateste de cresterea consumului de electricitate
Perspectivele cresterii...

In noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vanzarea prin oferta publica a 21,92% din actiunile detinute la compania spaniola Endesa. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania Endesa.

In Romania, unde Enel controleaza o treime din piata distributiei de energie, grupul detine 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

"Consiliul Director al grupului va decide, prin urmare, asupra oricaror planuri de continuare a acestui program in contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date in luna martie", potrivit biroului de presa al Enel.

Surse din sectorul energetic declarau anul trecut ca Enel cere 1,7-1,8 miliarde euro pe cele trei distributii de energie din Romania pe care vrea sa le vanda, in timp ce evaluarile statului indicau un maxim de 1,2-1,3 miliarde de euro, iar daca grupul italian nu va obtine pretul cerut este posibil sa renunte la vanzare.

Citeste si:
Fondul Proprietatea încasează peste jumătate de miliard de lei cash...
Fondul Proprietatea încasează...

Enel a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a cumparat de la stat companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, pentru care a platit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

In 2008, Enel a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu, pentru care a platit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vanzarea de actiuni urmata de majorare de capital din partea cumparatorului.

Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Citeste si:
Villa Vinea, afaceri de 3 milioane de lei în 2019
Villa Vinea, afaceri de 3...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Povestea Venus Five | Cum păstrezi în lumină un studio de fotografie?
Setari Cookie-uri