Potrivit reprezentantilor celor doua asociatii, este necesara actualizarea bugetului de referinta pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioada in care decontarea medicamentelor se va realiza la preturile reduse aprobate la 1 iulie, scrie Mediafax.

"Astazi in Romania, avem cel mai mic pret din Europa la medicamente si, suplimentar, companiile farmaceutice platesc suprataxa clawback. Conform estimarilor Cegedim, valoarea taxei clawback aferenta trimestrului II al anului 2015 este intre 15% si 20%, fapt care se datoreaza procesului de reactualizare a preturilor la medicamente din cauza caruia operatorii din piata au asteptat noile preturi inainte sa comande alte medicamente si astfel au lucrat doar cu stocuri foarte mici. Aceasta valoare ar trebui in mod normal sa se regaseasca si in facturile pe care companiile le vor primi de la autoritati. Dar pana acum, la niciun final de trimestru, companiile din industria farmaceutica nu au stiut care va fi de fapt valoarea acestei taxe", a declarat Calin Galaseanu, presedinte ARPIM.

La randul lui, Dragos Damian, presedintele APMGR, spune ca "mentinerea taxei clawback in forma actuala are consecinte economice si sociale grave, atat pentru populatie, prin disparitia de pe piata a medicamentelor cu preturi accesibile, cat si pentru companiile producatoare, obligate sa plateasca o taxa care nu reflecta propriile vanzari".

Citeste si:

"In lipsa unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, peste 1.300 de produse au disparut din piata in ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine risca sa dispara din farmacii, ca urmare a scaderii preturilor sub pragul de rentabilitate", a spus Damian.

La 1 iulie a intrat in vigoare noul catalog national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata (CANAMED), pretul medicamentelor scazand cu pana la 20 la suta.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock