Nivelul de colectare a corpurilor de iluminat va creste si in Romania de la an la an, dar va ajunge la un prag. Acest moment ar putea sa apara dupa 2020, cand s-ar putea ca aceasta activitate sa scada masiv. Explicatia este durata lunga de viata a noilor echipamente de iluminat, cele care folosesc tehnologia LED, precum si nivelul de colectare cerut de reglementarile europene.

“Pana in 2020 colectarea va creste, iar noi ne vom putea atinge tintele de colectare. Dar, LED-urile au o durata lunga de viata, iar in conditiile in care tinta de colectare va creste dupa 2020 la 65%, va fi imposibil de atins, pentru ca nu vor mai fi deseuri suficiente”, a declarat pentru WALL-STREET.RO Roxana Sunica, marketing manager in Recolamp.

Recolamp este o asociatie infiintata in 2007 de Philips Romania, Osram Romania si GE Hungary ZRT. Recolamp are ca obiect de activitate colectarea si reciclarea deseurilor provenite din echipamente de iluminat.

Trecerea de la utilizarea corpurilor clasice de iluminat la cele cu LED se intampla in toata Europa, inclusiv in Romania. Pe plan local insa, una dintre probleme este faptul ca se importa in continuare unitati cu filament din tari ca Turcia, Ucraina sau Republica Moldova.

“Teoretic, colectarea va creste de an la an, pana cand se va ajunge la un prag. Acum, stam binisor la colectare, pentru ca multi oameni isi schimba sistemele clasice de iluminat din case cu cele cu LED. Asa se intampla in toata Europa. In UE nu se mai pot produce nici importa becuri cu filament. Totusi, se importa in continuare in Romania”, a adaugat Sunica.

Recolamp colecteaza 80% din corpurile de iluminat din tara, iar aproape intreaga cantitate provine din contracte cu companii si nu de la firmele de salubritate.

Anul trecut, Recolamp a colectat 658 tone de deseuri de corpuri de iluminat (echivalentul a 7,1 milioane de unitati), fata de 476 tone in 2014 (6,7 milioane de unitati). In 2014 fata de 2013, cresterea a fost de 2% raportat la numarul de unitati. Pentru atingerea tintelor asumate, in 2016 ar trebui colectate 650 tone de echipamente de iluminat.

“Cantitatea colectata in 2015 reprezinta 43% din tot ce s-a pus pe piata in ultimii trei ani. Tot ce se colecteaza se si recicleaza. In 2015, tinta de colectare era de 4 kilograme pe cap de locuitor, dar in realitate se strangeau doar 1,3 kilograme. Abia din acest an a fost stabilita o tinta de colectare a becurilor de 40%. In intervalul 2017-2020 tinta este de 45% din media ultimilor trei ani. Dupa 2021 tinta este de 65%”, a precizat Sunica.

Unde se recicleaza corpurile de iluminat?

In Romania exista un singur reciclator de echipamente de iluminat uzate, respectiv GreenLamp Reciclare, din grupul Green Group. Fabrica recupereaza mercurul provenit din pudra fluorescenta colectata din lampile fluorescente si lampile cu vapori de mercur si din lampile cu descarcare de intensitate inalta (HID).

“In fiecare an, cantitati de ordinul miilor de tone ajung in depozitele de deseuri solide si in incineratoarele de deseuri din intreaga lume. In tara noastra, sunt consumate in medie anual 7-8 milioane bucati de tuburi fluorescente si lampi HID, insa un foarte mic procent ajunge sa fie colectat si reciclat, si anume 10%”, a spus Marius Costache, director executiv al GreenLamp Reciclare.

GreenLamp Reciclare si-a inceput activitatea in decembrie 2010, dupa o investitie initiala de 1 milion de euro. Fabrica are o capacitate de tratare a 3.600 tone de deseuri de echipamente de iluminat anual.

In 2015, fabrica a a tratat peste 8,5 milioane de asa-numitele becuri economice, adica lampi fluorescente drepte, lampi cu descarcare de intensitate inalta (HID), lampi cu vapori de mercur, becuri CFL, dar si lampi cu arc electric sau becuri cu incandescenta.

Compania este autorizata in colectarea si tratarea deseurilor nepericuloase si periculoase provenite din echipamente de iluminat.

Nimic nu se pierde in urma reciclarii

In functie de tipul de echipament de iluminat reciclat, rezulta diferite fractii, precum sticla, socluri de plastic, componente electrice, metale feroase si neferoase. Toate acestea sunt introduse inapoi in circuitul economic, fiind utilizate ca materie prima secundara de diferiti procesatori.

Reciclarea becurilor cu continut de mercur permite recuperarea acestuia. Sticla din care sunt facute aceste becuri poate fi ulterior reutilizata, nefiind contaminata.

“Cel mai bun mod de a preveni eliberarea de mercur din echipamentele de iluminat este de a recicla lampile si de a nu le introduce in fluxul de deseuri solide”, a precizat Costache.

Sursa foto: amasterphotographer / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri