Legea Antifumat a fost si este "o ardere pe rug", cat si un nou mod de "respiratie" pentru afacerile din HoReCa, in primul an de cand a intrat in vigoare, pe 16 martie 2016. Daca restaurantele spun ca romanii s-au obisnuit si vin in continuare sa ia masa in oras si aduc vanzari, cluburile le contrazic si sustine ca legea a "ars" practic 50% din incasari si ca nefumatorii au ramas acasa. Ce mai spun proprietarii de localuri despre Legea Antifumat, o resuscitare de gandire si obicei prin care unele business-uri pierd si alte traiesc.

Odata ce Legea Antifumat a intrat in vigoare, piata HoReCa s-a impartit in doua: unele business-uri traiesc in continuare, altele "traiesc" pe pierdere de clienti si implicit incasari. Verdictul este dat atat de presedintele asociatiei HORA, reprezentant al localurilor, cat si de proprietarii de restaurante si cluburi.

"Legea antifumat nu a avut un impact semnificativ in restaurante, ci a avut un impact important in zona de cafenele si de cluburi. Rezultatul este ca in zona de clubbing, ca si in zona de cafenele, a fost un an greu din cauza legii antifumat. Asta este realitatea. Din pacate, cluburile nu respecta aceasta lege, adica anumite cluburi admit fumatul in interior, ceea ce creeaza – pe langa faptul ca este negativ ca legea nu este respectata de catre toti jucatorii din piata – un efect concurential nedorit. Evident ca nu pot sa dau nume, dar pentru cei care utilizeaza cluburile, se stie unde se fumeaza si unde nu", sustine Dragos Petrescu, presedintele HORA si proprietar al lantului City Grill - restaurantele si cafenele.

Si Mugur Mihaescu, proprietarul pub-ului St. Patrick, sustine ca majoritatea localurilor fenteaza legea si ca in "cluburi se fumeaza, in unele restaurante se fumeaza". Mai mult, antreprenorul subliniaza ca, in afara de restaurante, "toate celelalte industrii sunt in cap", de la cafenele, la pub-uri si cluburi.

Era foarte sigur de promulgarea legii si stiam ca o sa urmeze socuri.

Totodata, Mihai Ionescu, proprietarul Club A - cel mai vechi club din Bucuresti, vine cu un verdict transant: incasarile au scazut cu 50% in perioada de la intrarea in vigoare a Legii Antifumat.

"In locatia mea, peste 90% erau fumatori. S-a simtit foarte mult, au scazut incasarile cu peste 50%, ceea ce am preconizat de anul trecut. Era foarte sigur de promulgarea legii si stiam ca o sa urmeze socuri. In club, in cafenele, unde se asociaza cafeaua, bautura cu tigara, s-a simtit. E primul an in care am prins perioada de iarna. Vara au mai iesit la terasa. Dar asa... dansezi in club si apoi sa iesi la minus 15 grade afara transpirat sa fumezi, mai bine nu mai vii. Ceea ce s-a si intamplat", declara antreprenorul.

Mult mai multi mor din cauza alimentatiei decat din cauza fumatului.

Ionescu sustine ca incasarile la Club A si in general in cluburi au scazut si pe perioada verii intrucat clientii "daca ies afara nu au voie sa consume acolo, doar sa fumeze. Si jos ai voie sa consumi, dar nu ai voie sa fumezi. Si uite asa sunt perioade moarte", spune el.

"La noi legea s-a promulgat pentru sanatate, dar statistica arata ca mult mai multi mor din cauza alimentatiei decat din cauza fumatului si a bauturii, cu toate ca eu sunt nefumator. Statistica s-a facut pentru cei care nu ies in oras. Cei care ies fumeaza. A trecut un an de zile de cand s-a promulgat legea, unde sunt nefumatorii, de ce nu au iesit la distractie nefumatorii?! Se intreaba retoric. In Club A nu au aparut nefumatorii, asa cum speram", spune cu regret antreprenorul.

In ce priveste incasarile, si Dragos Petrescu, presedintele HORA, subliniaza ca acestea au scazut cu 50% in cazul cafenelelor. Aceeasi veste o are si despre cluburi, care traiesc un trend descendent din cauza unei transformari care are loc la nivel global: pub-urile care se transforma in cluburi, restaurante care se transforma in cluburi sunt un trend astazi si mai putin cluburile clasice care pierd oricum din viteza in conditiile modificarii clientelei de astazi, spune presedintele HORE. "Deci nu neaparat din cauza tigarilor. Clientii din cluburi sunt cei care se plang cel mai mult ca nu se mai fumeaza", tine sa sublinieze Petrescu, care vede impactul negativ al fumatului interzis si in cafenelele sale (scadere de 20% a incasarilor).

Si, totusi, de ce Legea Antifumat afecteaza mai mult cluburile si cafenelele decat restaurantele?! Explicatia este simpla.

"In restaurante situatia este mai buna pentru ca practic s-a dovedit ca fumatul, procesul de fumat este foare legat de consumul de cafea in timpul zilei si de consumul de alcool si buna dispozitie in timpul noptii si mai putin legat de a te hrani", explica Dragos Petrescu.

In acelasi timp, Mugur Mihaescu sustine ca incasarile au scazut odata cu Legea Antifumat, pentru ca, in special iarna, oamenii mananca mai mult, mai consistent si mai scump in oras, dar nu pot fuma in interiorul localurilor, dar si vara, cand, desi fumatul este permis, clientii pierd timpul cu o salata sau o limonada in fata - care, evident, costa mai putin.

"Cand vad o terasa plina, toti gandesc Mama, s-a umplut asta de bani. La terasa aia plina stau la masa cate doua-trei ore si ce consuma: lucruri putine. Iesim mai mult pentru socializare si consumam o bericica, o limonada, o salatuta. Asta se intampla vara", completeaza Mihaescu.

Totodata, presedintele HORA, Dragos Petrescu, intrebat daca romanii petrec mai putin timp in restaurante, declara "cu siguranta nu !" si reconfirma ca, in fond, incasarile nu au scazut la restaurante. "Chiar daca au fost anumite restaurante cu mici variatii de vanzari nu este nimic semnificativ, adica oamenii au trecut peste acest moment si in restaurante astazi, in marea lor majoritate, legea se respecta", spune el.

Dragos Petrescu sustine, de asemenea, ca sunt initiative din partea membrilor HORA si patroni de localuri pentru o eventuala relaxare a Legii Antifumat, insa totusi suntem departe de o schimbare a acesteia. "Ar putea fi un subiect de viitor, insa nu cred ca fumatul va reveni in comunitatea europeana pe termen mediu si lung ca un obicei legal", conchide presedintele HORA.

O analiza recenta a fondatorului proiectului 2035 Fara Tutun arata ca cifra de afaceri a restaurantelor si barurilor a crescut cu 30% in anul 2016, dupa intrarea in vigoare a Legii Antifumat.

Sursa foto: vchal/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri