Andrew Prelea, care a venit in Romania la inceputul anilor `90, a fost numit, in decembrie 2017, CEO al grupului Vast Resources, companie de exploatare miniera care are activitati in Zimbabwe (mine de aur) si in Romania (mine de cupru si zinc). Printre planurile pe care le are pentru operatiunile din Romania ale companiei se numara si constructia unei noi unitati de procesare a minereului de cupru la mina din Manaila, Suceava, in care vor lucra 300 de angajati, dar si redeschiderea minei de la Baita.

Cand il intrebi care sunt obiectivele sale pentru Vast Resources in acest an, Andrew Prelea, care a fost numit CEO al grupului in decembrie 2017, dar care era implicat in acest business de cativa ani, initial in calitate de consultant, apoi la nivel de management, vorbeste despre investitii de 10 milioane de dolari si de reduceri de costuri, dar nu cu angajatii.

”Avem un buget de investitii de 9,5-10 milioane de dolari pentru Romania in 2018. Banii vor merge in imbunatatirea minei Manaila, cu incepere imediata, vom cheltui un milion de dolari in urmatoarele 6-8 saptamani pentru a imbunatati mina existenta; 5,5 milioane de dolari pentru a construi noua unitate de procesare de la Manaila si cand vom finaliza problema cu Baita, ceea ce sper ca va fi in curand, avem, automat, un buget de 1,5 milioane de dolari pentru a o pune in productie si inca 2,5 milioane de dolari pentru alte imbunatatiri in urmatoarele 12 luni. Si mai sunt 2,5 milioane de dolari pentru primul trimestru din anul viitor, pentru a creste calitatea si productia”, explica Andrew Prelea, CEO Vast Resources, companie prezenta in Romania din anul 2012.

Problema minei Baita despre care vorbeste Andrew Prelea are legatura cu fostii proprietari, un grup de investitori chinezi. Compania detinuta de acestia era operationala, dar era in lichidare si se indrepta spre faliment, potrivit lui Andrew Prelea, care a acordat un interviu pentru wall-street.ro. Solutia pentru scoaterea din faliment a companiei – negocierile au inceput in 2014, iar achizitia a fost facuta in doua etape (51,1% in iulie 2015 si restul de 49,9% la inceputul anului trecut) – a fost fuziunea. Pana la achizitia de catre Vast Resources, compania, care inainte de a fi detinuta de chinezi trecuse pe la un grup suedez care o achziitionase de la statul roman, care o detinuse prin Remin si MinBucovina.

”Au fost niste probleme acolo, insa incet, dar sigur, le remediem, desi nu este usor. Acelasi grup din China mai avea o mina, in Manaila, judetul Suceava, nici aceasta nu mergea bine, procesarea era in Iacobeni. Initial a fost o mina a Remin, apoi a MinBucovina si apoi a fost privatizata. Nu a mers niciodata bine. De-a lungul istoriei sale, nu a avut performante, iar noi am transformat-o intr-un activ care e pe plus. Nu e acolo unde ar trebui sa fie, dar a trecut de break even, am crescut cantitatile, am imbuntatit calitatea – chinezii nu au exploatat cum trebuie, a trebuit sa reconstruim mina, sa schimbam toate procesele – si acum producem concentrat de cupru de calitate, acum ne aflam in plin proces de semnare al contractelor de vanzari pe perioada 2018-2021. Noi suntem singura mina din Romania, in afara de Cupru Min, care produce”, explica Andrew Prelea, CEO Vast Resources, grup care anul trecut a investit 7,9 milioane de dolari in minele pe care le detine.

Andrew Prelea, Vast Resources, mina, cupru

Pana la demararea productiei, a fost necesar un studiu pentru a vedea daca la Manaila mai exista minereu, pentru ca in mina existenta era putin. Dupa realizarea studiului, care a aratat ca in zona mai este suficient minereu pentru o exploatare de inca 15-20 de ani, Vast Resources a obtinut o licenta de exploatare ca sa exinda mina.

Andrew Prelea, CEO Vast Resources: ”Romania va deveni centrul companiei”

In prezent, sunt extrase lunar 50.00 de tone de minereu de cupru si zinc lunar, din care sunt procesate, in unitatea de procesare de la Iacobeni, 450 de tone de concentrat. Si pentru ca a venit vorba despre unitatea de procesare a cuprului si zincului, este important de mentionat faptul ca printre obiectivele lui Andrew Prelea se afla constructia unei noi astfel de fabrici.

”Mina e undeva sus, iar unitatea de procesare este la 32 de kilometri, deci 30% din costuri reprezinta transport, dar nu stiam daca merita sa construim o alta unitate de productie langa mina. Acum, ca stim ca durata de exploatare va continua in urmatorii 15-20 de ani, planuim sa construim o noua unitate de procesare, care va dubla numarul de angajati si va fi mult mai eficienta si curata. Vom lua mina de la break even la o crestere de 25% a profitului doar prin taierea costurilor cu transportul. Vom pastra si angajatii actuali si vom mai angaja. Noi la Suceava avem, acum 185 de angajati, numarul lor va creste la 300, chiar daca unitatea va fi mai automatizata si mai sofisticata. Si la cealalta mina, la Baita, cand vom incepe, vom avea nevoie de 110 oameni ,dar si acolo vom ajunge la 300. Cel mai important lucru la minerit este ca pentru fiecare loc de munca din mina sunt create inca 10 job-uri adiacente (servicii, catering, vanzatori de materiale). Mineritul creeaza joburi, industrie noua, bogatie in regiune, dar si multe taxe pentru autoritati. In minerit, statul castiga aproape la fel de bine ca firma care exploateaza. Redeventele sunt 5% din vanzari. Chiar daca o companie pierde bani, statul tot castiga 5% din ce vinde acea companie”, explica Andrew Prelea, CEO Vast Resources.

Oficialul companiei spune ca nu duce lipsa de ”offtakeri” – clientii care cumpara concentratul de cupru si zinc – ba chiar dimpotriva. Andrew Prelea spune ca, de curand, a fost selectata una dintre companiile multinationale care si-au manifestat interesul sa cumpere concentratul de cupru si zinc de la Manaila si ca unul dintre criterii a fost si disponibilitatea de finantare a operatiunilor.

”Toate companiile majore si-au manifestat interesul se cumpere de la noi, ne dorim sa existe integrare in Romania, sa vindem produse finite, nu concentrat, dar vor mai trece cativa ani, e nevoie de investitii mari. Odata ce legislatia va fi schimbata, vor veni multe companii in Romania, iar noi avem avantajul de a fi primii. Ne lipseste competitia, pentru ca ea creeaza lichiditate in piata. Romania are resurse si oameni foarte bine calificati, insa imaginea tarii nu este foarte buna in cercurile financiare. Cel mai dificil lucru este reprezentat de schimbarile politice. Lucrez in Romania din anii `90, am origini romanesti, inteleg cum functioneaza lucrurile in Romania. In perioada in care negociam unele dintre contracte s-au succedat 4-5 premieri si vreo 9 ministri ai economiei si de fiecare data cand ceva se intampla, trebuie sa o iei de la inceput. Pe de alta parte, intr-o tara in care nu exista resursele din Romania, atat naturale, cat si umane, dureaza mai mult sa deschizi o mina, cam zece ani fata de trei-patru ani cat dureaza in Romania”, explica Andrew Prelea, CEO al Vast Resources.

Andrew Prelea, care spune ca a fost numit CEO al intregului grup Vast Resources pentru ca a fost implicat in cresterea operatiunilor din Romania, dar si la nivelul corporatiei, fiind unul dintre cei mai vechi din management companiei, detaliaza si alte obiective ale sale pentru acest an.

”Vrem sa reducem cheltuielile. In trecut, compania s-a concentrat pe obtinerea banilor de pe bursa, dar anul acesta vreau sa opresc acest lucru, intrucat dilueaza actionariatul, banii trebuie sa vina din indatorare sau din cash-flow, nu din capitalul atras de pe bursa. Se tranzactioneaza intre 3 si 4 procente dn actiunile noastre in fiecare zi, ceea ce este destul de rar intalnit. E bine atunci cand cauti capital, dar acum suntem o companie de productie si avem interes pentru investitii institutionale pentru a creste. Intre 70% si 80% din actiuni sunt free float pe bursa si vreau sa aduc asta la 30%. Vrem sa platim dividende actionarilor in urmatoarele 12-24 de luni, sa consolidam business-ul, astfel incat sa putem oferi dividende si sa schimbam structura actionariatului de la o baza speculativa la una investitionala. Odata ce incepem sa distribuim dividende, putem atrage investitii institutionale”, explica Andrew Prelea, CEO Vast Resources.

Oficialul companiei spune ca va incerca sa aduca cat mai mult din responabilitatea corporatista in Romania, intrucat aici se afla mai mare parte a managementului. Dupa ce ”Romania va deveni centrul companiei”, asa cum spune Andrew Prelea, Vast Resources se va uita la oportunitatile de expansiune, atat in Romania, cat si in Africa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri