Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati intarzie sa faca investitiile in retehnologizare si protectia mediului, fapt pentru care autoritatile anunta deja o verificare a cauzelor acestor intarzieri pentru primul trimestru al anuluii viitor
Un numar de 6 proiecte de investitii in retehnologizare si protectia mediului, in valoare totala de 30 de milioane de dolari, se vor extinde si in 2007, desi termenul-limita de executie stabilit prin Programul de Conformare este sfarsitul acestui an. Potrivit estimarilor companiei siderurgice, lucrarile restante vor putea fi incheiate in luna septembrie a anului viitor, datorita complexitatii lor.

Oficialii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (AJPM) Galati spun ca vor permite combinatului siderurgic sa-si continue proiectele investitionale, insa vor face o analiza a cauzelor acestor intarzieri in primele doua luni ale lui 2007, chiar inainte de momentul preconizat pentru eliberarea autorizatiei integrate de mediu pentru Mittal Steel Galati.

Potrivit Programului de Conformare, toate investitiile trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2007, dar vor exista niste intarzieri. Vom vedea pe cate luni se vor intinde la anul. Ei au estimat noua luni, dar noi asteptam de la ei o accelerare a ritmului de lucru, astfel incat cea mai mare parte a lucrarilor sa fie gata pana la 17 martie 2007, cand va trebui sa eliberam autorizatia integrata de mediu si autorizatia non-IPPC (eliberata pentru anumite sectoare de activitate, instalatii si echipamente n.r.). Pana atunci, vom face o evaluare pentru a vedea daca intarzierile lor sunt cauzate de ei insisi sau au la baza motive obiective, precum probleme cu furnizorii, a declarat pentru NewsIn, directorul AJPM Galati, Mihai Turcu.

Garda de Mediu promite, la randul sau, intelegere fata de Mittal Steel Galati. Controlul pe cauzele intarzierilor unor lucrari din Programul de Conformare va avea loc in ianuarie-februarie. Vom verifica ce achizitii de utilaje moderne a facut combinatul si cand le-a facut si, daca vedem bunavointa pentru realizarea angajamentelor, vom fi si noi mai intelegatori, a afirmat seful Comisariatului Regional al Garzii Nationale de Mediu, Ion Drugan.

Potrivit AJPM Galati, pana la 1 noiembrie 2006, Mittal Steel Galati a finalizat integral 38 din cele 54 de masuri cuprinse in Programul de Conformare asumat in 2002, realizand investitii in valoare de 46,6 milioane de dolari. Celelalte 16 proiecte restante, valorand 29,5 milioane de dolari, se afla in curs de derulare in diverse etape: negocieri tehnice si comerciale, achizitii de echipamente, executie de lucrari de constructii si montaj, teste si chiar receptie.

Intrucat proiectele la care sunt inregistrate intarzieri trebuie sa raspunda cerintelor BAT (Best Available Technology n.r.), au fost necesare negocieri mai lungi decat au fost prevazute, din cauza costurilor foarte ridicate, se arata in raportul AJPM. Toate cele 54 de investitii cuprinse in Programul de Conformare, in valoare totala de 76,1 milioane de dolari, sunt altele fata de cele asumate de companie in momentul privatizarii combinatului. in esenta, toate prevad acelasi lucru: inlocuirea instalatiilor vechi din combinat.

Pe 17 martie 2007, cand se preconizeaza ca Mittal Steel Galati va obtine autorizatia integrata de mediu, isi va asuma si realizarea unui nou program, care va cuprinde actiuni indreptate inspre reducerea gradului de poluare. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, toate investitiile in retehnologizare si in protectia mediului trebuie sa fie finalizate pana in 2014, cand Mittal Steel Galati va trebui sa functioneze 100% conform directivelor europene din domeniu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri