Intr-o perioada in care generatia tanara aproape ca nu mai intelege sensul cuvantului “mestesugar”, George Dumitru, un tanar de nici 30 de ani, a ales sa duca mai departe traditia unui mestesug aproape mort - realizarea de testuri pentru paine si preparate pe vatra -, fiind in prezent singurul din Romania care mai are aceasta indeletnicire.

Atunci cand a decis sa urmeze Colegiul National “Anastasescu” din Rosiorii de Vede si, ulterior, Politehnica, George nu isi imagina ca o sa faca altceva decat munca de birou, in fata unui calcultator. Intamplarea a facut ca, in 2012, cand era in vacanta de vara de la facultate, bunicii sale sa i se sparga testul in care prepara paine pentru toata familia.

“Bunica era destul de batrana si nu mai putea sa isi faca un test nou singura asa ca, impreuna cu alte doua vecine, m-am apucat sa lucrez”, isi aminteste George.

Cu acea ocazie a confectionat 9 bucati. Ei si-au oprit 3, iar pe celelalte le-au pus pe un site de vanzari online. “Abia atunci am realizat cata cerere este pentru un astfel de produs. De exemplu, ultima bucata am vandut-o cuiva din Sibiu care, in ziua de Revelion, pe o vreme ingrozitoare, a condus sute de kilometri pentru a-l lua”, povesteste George.

Constatand ca exista interes pentru aceste produse a inceput, impreuna cu tatal sau, sa confectioneze mai multe. “Avand in vedere ca am facut si fac acest mestegug in timpul meu liber, am incercat sa optimizez fluxul de productie astfel incat sa produc cat mai mult intr-un timp cat mai scurt. Am standardizat produsele, realizand matrite pe trei dimensiuni diferite”, mai povesteste tanarul teleormanean.

Cam in acelasi timp, si-a facut si o pagina de Facebook si un magazin online pentru ca oamenii interesati de aceste produse sa il poata gasi mai repede, sa ii dea feedback si sa afle totul despre felul in care se utilizeaza.

Si asa, pana in 2018, a produs in Beuca, satul natal al bunicii, circa 100 de testuri in fiecare an, mult sub cerere. “Din pacate tatal meu a avut niste probleme de sanatate si nu m-a mai putut ajuta, mie imi era foarte greu sa ajung in weekend-uri de la Bucuresti, unde lucrez ca si consultant in domeniul fondurilor europene, asa ca am decis sa caut un loc unde pot continua in Capitala sau in localitatile din apropiere”, spune George.

Norocul a facut ca un consatean din satul bunicii sale sa afle de pasiunea lui George si sa il contacteze. “Daniel a auzit de ceea ce fac si a decis sa ia legatura cu mine. Ne-am inteles din prima si am decis sa mutam productia in spatiul lui din Buftea. Asa am devenit parteneri in aceasta mica afacere, de care ne ocupam dupa program si in weekenduri”, mai spune George care afirma ca nu se vor opri din a face testuri atata timp cat oamenii vor mai cere acest produs.

Cei doi ar vrea sa ia 1-2 oameni care sa ii ajute pentru a satisface astfel cererea dubla fata de cat pot ei produce, insa “oamenii sunt obisnuiti cu ajutorul social si prefera sa castige mai putin si sa stea degeaba decat sa munceasca pentru mai multi bani”.

Cum se fac testurile si cat costa

George a invatat mestesugul testurilor de la bunica sa si oamenii in varsta din satul Beuca, Teleorman. “Testurile se fac din argila si balegar de cal, insa cel mai important este ca acest amestec sa fie calcat de 9 ori pentru a se omogeiza cat mai bine. Apoi este pus in matrite si lasat la uscat timp de 2 saptamani, dupa care este scos si lasat inca doua saptamani la soare”, explica tanarul care adauga ca, pentru ca singurul procedeu de uscare este la soare, perioada de productie este de doar cateva luni pe an.

Pretul testurilor este cuprins intre 150 si 300 de lei, in functie de dimeniunea produsului, iar durata de viata este de 3-4 ani.

Cifra de afaceri anuala este undeva la aproximativ 20.000 lei, iar profitul este jumatate din aceasta suma. Clientii lui George se impart in doua categorii: persoane trecute de 40 de ani care au vazut testuri la parinti sau bunici si tineri care nu stiau despre acest produs, insa isi doresc sa aiba un stil de viata sanatos.

Autoritatile din Teleorman nu atesta mestesugurile

Daca pentru agricultura exista ajutoare financiare de la APIA, exista program pentru tomate sau usturoi, pentru mestesuguri nu exista astfel de programe sau alta sustinere. Acesta este un motiv pentru care multe dintre mestesugurile din Romania s-au pierdut sau sunt la limita disparitiei. Tocmai pentru a pastra inca vie aceasta traditie, George a vrut sa devina mestesugar cu acte in regula si, in urma cu 4 ani, a mers la autoritatile judetene pentru a cere acest atestat.

“La Centrul Cultural al judetului mi s-a spus ca nu exista o comisie care sa elibereze asa ceva si, pentru ca le-am spus ca un prieten de-ai mei care fabrica fluiere a fost atestat in Arges, m-au trimis acolo. Dar pentru asta trebuia sa am domiciliul in Arges sau viza de flotant. Nu am vrut sa fac asta pentru ca mi se pare injositor sa fac astfel de artificii”, explica tanarul care adauga ca, din pacate, de atunci si pana acum nu s-a schimbat nimic.

“Am baut mult ceai in Piata Victoriei”

Din cauza acestei intamplari, dar si a ceea ce s-a intamplat in ultimii ani pe scena politica, George a decis sa se implice, atat cat poate si are timp, si in schimbarea clasei politice actuale.

“Am baut mult ceai in Piata Victoriei in ultimii doi ani si jumatate, la proteste, pentru ca mi se pare inadmisibil felul in care suntem tratati de cei care ar trebui sa fie in slujba oamenilor. De aceea, atunci cand mi s-a ivit oportunitatea de a intra intr-un partid nou, am facut asta, la inceputul acestui an”, povesteste tanarul care, in campania alegerilor europarlamentare a facut sute de kilometri in judetul Teleorman pentru a le explica oamenilor ca merita mai mult.

“Am fost chiar si la Gratia, satul natal a lui Liviu Dragnea. Desi m-am necajit ca am vazut multi oameni care se complac in saracie, m-am bucurat ca am gasit si persoane care isi doreau sa schimbe ceva”, mai adauga tanarul care ii incurajeaza pe cei de varsta lui sa se implice, daca vor ca Romania sa nu mai fie condusa de corupti sau analfabeti functional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri