Închiderea pub-urilor şi restaurantelor, dar şi anularea unor evenimente sportive şi festivaluri de genul Oktoberfest au redus cererea pentru malţ utilizat la producţia de bere şi whisky, astfel că producătorii de malţ şi berarii au închis fabricile sau au redus producţia, ceea ce înseamnă că fermierii vor trebui să îşi vândă recoltele de orz mai ieftin pentru a fi utilizate ca nutreţ pentru animale.

"Ce se întâmplă acum şi cum va evolua situaţia? Nu am nicio idee", spune Brett Askew, un fermier britanic care a decis să opteze pentru cultivarea orzului în speranţa că îl va vinde producătorilor de malţ, scrie Agerpres.

Recolta este în pământ şi trebuie să aşteptăm să o recoltăm. Însă cine o va cumpăra?

Aproape a şasea parte din orzul existent la nivel mondial este utilizat pentru a produce malţ, însă această pondere este mai mare în regiunile cu industrii puternice de bere şi whiskey. Conform datelor publicate de Guvernul american, în sezonul viitor stocurile de orz în Uniunea Europeană vor creşte cu 14% până la 6,6 milioane de tone. În paralel, preţurile la orz în Franţa au coborât recent la cel mai redus nivel de după 2015.

Cum este folosit orzul pentru producția de bere

Orzul din care se produce malţ trebuie stocat în silozuri speciale pentru a-şi păstra calitatea, iar în condiţiile în care următoarea recoltă va începe în jurul lunii iunie, mulţi cultivatori nu dispun de spaţiile necesare pentru a stoca orzul până când cererea îşi va reveni.

Grupul belgian Boortmalt, cel mai mare producător mondial de malţ, se aşteaptă să îşi reducă achiziţiile de orz de la fermieri, iar rivalul Malteurop a închis, temporar, patru fabrici de procesare din America de Nord.

"Nu există tranzacţii cu orz pentru malţ, deoarece nu există cerere. De fapt, producătorii de malţ încearcă să scape de orz deoarece preconizează că nu vor avea nevoie de el. Ei ştiu că există o nouă recoltă care urmează să apară pe piaţă", spune Brent Atthill, director la RMI Analytics AG.

În aceste condiţii, diferenţa de preţ între orzul de calitate utilizat pentru producţia de malţ şi soiul utilizat drept nutreţ pentru animale s-a redus din cauza diminuării cererii şi va continua să se reducă, susţine Brent Atthill.

La nivel global, guvernul american se aşteaptă ca în sezonul următor stocurile mondiale de orz să se majoreze cu 7% până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Pentru fermierul Brett Askew, chiar dacă sectorul băuturilor îşi va reveni în acest an, piaţa orzului va rămâne una cu probleme pentru o perioadă mai mare de timp.

Impactul va fi resimţit pentru mai mult decât în următoarele şase luni. Cel mai probabil va fi pentru 18 luni şi chiar doi ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri