Producatorul de medicamente a raportat afaceri de 246,16 milioane lei (67 milioane euro), in crestere cu 28% fata de 2005.

ôRezultatele financiare preliminare ale Zentiva SA pentru exercitiul financiar al anului 2006 reprezinta rezultatul activitatii fostei companii Sicomed si nu include vanzarile de produse Zentiva importate in Romania din cadrul grupului Zentivaö, sustin reprezentantii companiei.

in ultimul trimestru al anului 2006, Zentiva a obtinut un profit net de 6,11 milioane lei, fata de trimestrul patrulea din 2005, cand compania a inregistrat pierderi de peste 15 milioane lei.

Cifra de afaceri din ultimul trimestru 2006 a fost de 79,1 milioane lei, aproape dubla fata de trimestrul patru al anului 2005, cand a realizat afaceri de 40,86 milioane lei.

Zentiva a incheiat preluarea a aproximativ 51% din actiunile Sicomed, prin achizitia Venoma Holdings Ltd., companie inregistrata in Cipru, pentru suma de 102 milioane dolari in octombrie anul trecut.

Zentiva a platit actionarilor Venoma Holdings, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea (BERD) si doua fonduri de investitii elene din grupul Global Finance, suma de 1,8 milioane de euro pentru lichidarea companiei cipriote.O luna mai tarziu, compania ceha a lansat o oferta de preluare a pachetelor detinute de actionarii minoritari, iar oficialii Zentiva declarau la acel moment ca doresc delistarea Sicomed de la Bursa de Valori Bucuresti pentru a implementa un plan de restructurare.

In urma acestei oferte, incheiate in luna ianuarie, Zentiva a cumparat inca 23,93% din actiunile Sicomed si detine 74,9% din titlurile companiei farmaceutice romanesti. Oferta nu si-a atins scopul, insa, si a intampinat rezistenta fondului american de investitii QVT Fund, care a cerut majorarea pretului de1,37 lei pe actiune, oferit de Zentiva (echivalentul a 0,4797 dolari in septembrie, cand compania ceha si-a anuntat intentia de a lansa oferta), la 1,5 lei (echivalentul aceleiasi sume la lansarea ofertei in noiembrie).

Compania Zentiva SA Romania a fost contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, infiintata in anul 1962. in anul 1998, denumirea societatii devine Sicomed SA. in 1998, actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti.