A devenit aproape o regulă ca de fiecare dată când plouă puțin mai serios o parte din bulevardele bucureștene să se inunde, iar oamenii să se strecoare prin apa care uneori trece bine de nivelul gleznelor. Despre motivele pentru care se inundă Capitala atunci când plouă, dar și despre cum și când va fi rezolvată problema canalizărilor din București am discutat cu Alexandru Moldovan, Director General Adjunct al Apa Nova, compania responsabilă cu furnizarea apei potabile și a serviciilor de canalizare în București.

Wall-Street: Pentru a ne face o idee despre importanța modernizării sistemului de canalizare din București, aș dori să clarificăm mai întâi starea actuală a acestuia. Știm că în jurul anului 1900 a început construcția sa, urmând să aibă parte de modernizări semnificative în perioada comunistă, iar apoi, abordarea a fost una diferită. De ce nu a avut această abordare succes, având în vedere că Bucureștiul se confruntă din ce în ce mai des cu inundații în momentul în care cantitățile de precipitații sunt mai însemnate?

Alexandru Moldovan: Abordarea construcției rețelei de canalizare din București s-a schimbat după 1989, sistemul fiind dimensionat și proiectat, per total, pe principiul 1/1, astfel încât să permită o singură inundație pe an. Trebuie precizat că există și componente ale sistemului care sunt realizate pe principiul 1/2, respectiv pentru o singură inundație la fiecare doi ani, dar și componente cu 1/3. Cu toate acestea, capacitatea de transport a rețelei de canalizare este dată de cea mai slabă componentă a sa – în consecință, vorbim de o medie a sistemului de 1/1, respectiv o inundație pe an. Acest lucru ar fi însă aplicabil dacă ar mai ploua ca în 1975, când au fost stabiliți parametrii de proiectare (intensitate, durată și frecvență) pe baza cărora a fost dimensionată rețeaua, ceea ce nu este cazul în momentul de față, când ploile sunt mult mai puternice decât cele de acum peste 40 de ani. Acesta este și motivul pentru care Apa Nova a demarat numeroase proiecte de modernizare, ele fiind programate pe tot parcursul anului, cu scopul de a evita disconfortul populației și a reduce efectele negative asupra circulației rutiere.

Wall-Street: Care este soluția optimă la care v-ați gândit în ceea ce privește modernizarea sistemului de canalizare în așa fel încât inundațiile pe care le-am văzut în ultimii ani pe mai multe artere ale Bucureștiului să fie reduse sau, într-un scenariu ideal, chiar eliminate? Ce investiții ar presupune din partea Apa Nova implementarea acestei soluții și când ne putem aștepta să vedem rezultatele?

Alexandru Moldovan: Este esențial să subliniem că sistemul de canalizare este subdimensionat la ora actuală. În cazul ploilor torențiale, capacitatea de preluare de către infrastructura de canalizare din București este de aproximativ 23 l/mp într-un interval de până la două ore, în condițiile în care am avut, în ultimii ani, și fenomene meteo extreme care au depășit 50 l/mp sau chiar 70 l/mp. În aceste circumstanțe, echipele noastre intervin într-un interval de maximum 30 de minute.

Programul nostru de investiții pentru modernizarea sistemului urmărește anumite axe strategice, și anume:

  • reducerea riscului de inundații în zonele centrale şi depresionare prin extinderea rețelei de canalizare pluviale și menajere cu peste 94 de kilometri, dar și prin creșterea capacității de transport a rețelei existente în caz de evenimente pluviometrice extreme, lucrări estimate la o valoare de 89,92 milioane de euro;
  • adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuție a apei în București și în zonele limitrofe, proiect investițional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei. Astfel, se vor aloca fonduri în valoare de 57,75 milioane de euro, lucrările fiind estimate a se finaliza până în 2031;
  • extinderea rețelelor de apă (132.8 kilometri) şi canalizare (91.4 kilometri) conform planului de dezvoltare urbană în vederea creării premisei de transformare sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate. Valoarea acestui program se ridică la 81 milioane euro, cu dată de finalizare în 2025.

Totodată, intenția noastră este să introducem în proiectele noastre de modernizare a sistemului de canalizare noi tehnologii minim invazive, non-distructive, acolo unde este posibil, pentru a evita săpăturile deschise și pentru a reduce efectele negative asupra mediului înconjurător, inclusiv prin reducerea vibrațiilor și a zgomotului. Programul de investiții Apa Nova, care presupune un angajament financiar în valoare de 367,9 milioane de euro, este unul ambițios, dar care va atrage beneficii directe asupra confortului și siguranței locuitorilor din București în următorii 11 ani.

Wall-Street: Concret, pentru anul 2021, pe ce zone ale Capitalei vă veți concentra în ceea ce privește modernizarea sistemului de canalizare și în ce ar consta acest proces de modernizare?

Alexandru Moldovan: Lucrările de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare sunt distribuite în tot orașul, iar în planificarea lor, am avut în vedere reducerea disconfortului pentru consumatori și pentru oraș, planificând realizarea acestora în mod coordonat cu alte lucrări edilitare municipale, în perioadele de concediu ale cetățenilor, în special în lunile de vară. Putem menționa însă câteva zone, precum Cartierul Drumul Taberei, Cartierul Titan sau zona Academiei Militare, unde acestea vor avea o concentrare mai semnificativă.

Wall-Street: Pe câți kilometri se întinde în prezent sistemul de canalizare al Bucureștiului și la ce dimensiune ar trebuie să ajungă pentru a face față volumului curent?

Alexandru Moldovan: Apa Nova operează în București 2.513 kilometri de conducte apă și 2.391 kilometri canal, având în întreținere și cele 3 stații de producție a apei potabile – Roșu, Crivina, Arcuda, precum și stația de epurare Glina. Trebuie precizat că, anual, Apa Nova inspectează și curăță peste 400 de kilometri de canalizare.

Wall-Street: Dincolo de provocările aduse de ploi, ce alte provocări mai pun la încercare sistemul de canalizare bucureștean în prezent?

Alexandru Moldovan: Provocările în desfășurarea activității companiei țin de mai mulți factori, printre care: vechimea sistemului de canalizare; modul în care populația utilizează infrastructura de canalizare, deversând substanțe care erodează semnificativ conductele și care poluează apa; nevoia de a crește progresiv ponderea tehnologiilor minim invazive în realizarea lucrărilor; necesitatea de lucru în condiții speciale, pentru a asigura eficiență optimă, cât și siguranță sanitară maximă pentru echipele noastre. Pentru eficientizarea și modernizarea proceselor, compania noastră a investit masiv în ultimii ani în digitalizare și vom continua să dezvoltăm și să implementăm proiecte în profunzime, alocând în perioada următoare fonduri de peste 7 milioane de euro acestui demers, pentru a genera rezultate pozitive pe toate axele importante: procese de producție și operaționale, procese suport, clienți, resurse umane.

Wall-Street: Considerați că provocările de care v-ați lovit în prezent în ceea ce privește modernizarea și extinderea sistemului de canalizare ar putea întârzia implementarea masterplanului serviciului de alimentare cu apă și canalizare încheiat pe 24 octombrie 2019?

Alexandru Moldovan: Apa Nova a fost și este în continuare un partener strategic pentru Municipalitate, iar în acest context am contribuit ori de câte ori a fost nevoie de dezvoltarea și implementarea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii de apă și canalizare din Capitală. Dovada clară este chiar prelungirea Contractului de Concesiune până în anul 2037.

Prin Contractul de Concesiune încheiat cu Municipiul București, Apa Nova s-a angajat să respecte 23 de indicatori, nivele de servicii, care reflectă performanța serviciilor prestate, incluzând 7 indicatori pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă, 7 pentru serviciul de canalizare, 7 indicatori pentru relația cu clienții și 2 indicatori pentru serviciul de furnizare a apei industriale. Pentru fiecare indicator au fost stabilite standarde și termene de îndeplinire pe care Apa Nova le-a respectat de fiecare dată.

Wall-Street: Dezvoltările imobiliare care au luat avânt în ultimul deceniu în București și în zonele limitrofe pun o presiune semnificativă asupra sistemului de canalizare? Măsurile luate recent în ceea ce privește construirea doar pe baza Planului Urbanistic General vin și cu avantaje în ceea ce privește o presiune mai mică pe sistemul de canalizare?

Alexandru Moldovan: În prezent, pe lângă provocarea reprezentată de vechimea rețelei și uzura fizică a sistemului, putem vorbi și despre o presiune generată de dezvoltările imobiliare, fără a avea o strategie de dezvoltare a infrastructurii rețelelor. Provocarea adusă de urbanizarea masivă și de dezvoltarea imobiliară este reală și palpabilă, dar suntem încrezători că o putem gestiona.

Wall-Street: Dincolo de fenomenele meteo intense și modul în care a fost gândit sistemul de canalizare, atragerea finanțării pentru dezvoltarea proiectelor de modernizare este o provocare pentru Apa Nova? Ce sume ați bugetat pentru investiții anul acesta și din ce surse provin acestea?

Alexandru Moldovan: Compania noastră se bazează, în mod prioritar, pe fondurile proprii. În aceste condiții, după cum precizam, prin prelungirea Contractului de Concesiune, vom asigura un buget în valoare de nu mai puțin de 367,9 milioane de euro, pentru implementarea unui program multianual de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro pe durata următorilor 11 ani, dar şi costuri suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcționate către infrastructura de apă şi canalizare.

Wall-Street: Având în vedere sumele importante ce urmează să fie folosite pentru modernizarea și extinderea sistemului de canalizare, aveți în vedere și o creștere a tarifului la serviciile de apă și canalizare în următorii 1-2 ani?

Alexandru Moldovan: Actualmente, tarifele Apa Nova sunt printre cele mai mici din țară, situându-ne pe locul 44 din 45 de operatori de utilități din România. Astfel, acestea sunt acum de 3,93 lei/ mc, TVA 9% inclus, pentru apa potabilă și 2,07 lei/ mc, TVA 9% inclus, pentru serviciul de canalizare. Programul multianual de investiții în valoare de 367,9 milioane de euro, până la finalizarea Contractului de Concesiune, nu presupune o majorare de tarife, însă, conform prevederilor contractuale, modificarea tarifelor este condiționată de o multitudine de factori, de la rata inflației, cursul de schimb leu/euro și până la prețul materiilor prime sau cel al necesarului tehnologic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri