Încă din cele mai vechi timpuri gazul natural a fost apreciat pentru calitățile sale energetice, însă, în ultimii ani, acesta este considerat o sursă de energie intermediară, între așa numiții „combustibili murdari” – cei care lasă o amprentă de carbon și sursele de energie verde. Se estimează că această tranziție ar putea dura de la câțiva ani la câteva decenii.

În acest context, cererea pentru energie este în continuă creștere, iar gazul natural este un activ foarte atractiv pentru mulți investitori.

Fie că vorbim de investiții în CFD-uri cu suport pe gaze naturale, acțiuni ale companiilor din sectorul gazelor naturale sau ETF-uri ce au în portofoliu acțiuni ale companiilor din sectorul gazelor naturale, gazul ocupă un loc de cinste într-un portofoliu diversificat de investiții.
Era tehnologiei face ca tranzacționarea gazelor naturale, pe piața materiilor prime energetice, să fie disponibilă cu ușurință oricui dorește să profite de oportunitățile pe care aceasta le oferă. Iată cum!

Tranzacționarea gazelor naturale folosind Contractele pentru Diferență (CFD)
Întrucât nu există nicio modalitate de a cumpăra, pur și simplu, o sursă fizică de gaze naturale, tranzacționarea CFD-urilor cu suport pe gaze naturale este o alternativă avantajoasă din multe puncte de vedere.
Investiția în gaze naturale printr-un CFD presupune tranzacționarea unui contract financiar cu scopul de a câștiga diferența de preț, dintre prețul de la deschiderea tranzacției și cel de la închiderea tranzacției, însă fără livrarea fizică a gazelor naturale. Așadar, putem lua o poziție de cumpărare (long) sau o poziție de vânzare în lipsă (short-selling).
Atunci când cumpărăm un CFD cu activ suport pe gaze naturale, spre exemplu NATGAS, nu deținem instrumentul de bază (gazul natural), ci doar tranzacționăm „prețul” acestuia, mizând pe creșterea cotației în viitor.
În schimb, când vindem un CFD cu activ suport pe gaze naturale, mizăm pe scăderea prețului acestuia. Deci putem câștiga și atunci când prețul scade.

Aceasta este o caracteristică unică, specifică doar instrumentelor derivate și este principalul avantaj pe care îl oferă tranzacționarea CFD-urilor, respectiv posibilitatea de a obține profituri și în perioadele de scădere a prețului, nu doar în perioadele de creștere.
În cazul tranzacționării clasice, acest scenariu, short-selling, este imposibil. În sistemul clasic de tranzacționare, urmărim să cumpărăm „ieftin” și să vindem „scump”, ca să obținem profit din diferența de preț.
Un alt avantaj al CFD-urilor este efectul de levier financiar, care permite tranzacționarea acelorași volume utilizând doar o fracțiune din capitalul necesar în investițiile tradiționale și nu întreaga sumă. Acesta îi permite investitorului să deschidă o poziție, fie ea long (cumpărare) sau short (vânzare), folosind o sumă de bani mult mai mică decât valoarea tranzacției, adică doar o fracțiune din valoarea expunerii.
Dar haideți să luăm un exemplu concret, CFD-ul NATGAS din oferta XTB România. Acesta se bazează pe cotațiile contractelor de la Chicago Mercantile Exchange CME Henry Hub pe gaze naturale și are un efect de levier de 1:10.
Într-un scenariu în care mizăm pe o creștere a prețului gazelor naturale, vom deschide o poziție de cumpărare (long), cu o valoare de 5.000 USD, spre exemplu, folosind doar 500 USD. În felul acesta, efectul de levier ne permite să tranzacționăm o valoare mai mare, folosind un capital mai mic.
Tranzacționarea CFD-urilor pe NATGAS oferă investitorilor oportunitatea de a-și maximiza profitul mai rapid, chiar și atunci când volatilitatea prețului nu este foarte mare, însă și pierderea poate fi pe măsură.
Tranzacționarea cu efect de levier amplifică, în mod proporțional, atât profiturile cât și pierderile.
CFD-urile sunt o opțiune atractivă pentru investitorii cu apetit mai mare la risc, care urmăresc obținerea unor câștiguri rapide prin tranzacții pe termen scurt.

Investițiile în Acțiuni și ETF-uri ale companiilor din sectorul energetic
Putem cumpăra acțiuni ale marilor companii care operează pe piața gazelor naturale precum Gazprom (GAZ.UK), Tatneft (ATAD.UK), Royal Dutch Shell (RDSA.UK), Rosneft (ROSN.UK), Chevron (CVX.US) sau Exxon Mobil Corporation (XOM.US).
Acțiunile companiilor implicate în producția de gaze naturale, rafinare, transport, distribuție sau generare de energie sunt bine cunoscute pentru plata regulată a dividendelor. Ele oferă în continuare oportunități și perspective bune pentru investitorii care evită riscul ridicat și volatilitatea ridicată a pieței.
Merită menționat faptul că prețurile unora dintre acțiunile acestor companii încă sunt mai mici decât prețurile de dinaintea prăbușirii burselor, cauzată de pandemie.
Putem investi în gaze naturale și prin achiziționarea de instrumente de tipul fondurilor tranzacționate la bursă – Exchange Traded Funds (ETF).
Aceasta este o opțiune de investiție mai diversificată decât o singură poziție pe acțiuni ale unei singure companii din domeniul gazelor naturale. De ce? Pentru că ETF-urile urmăresc prețurile acțiunilor unui grup de companii din sectorul gazelor naturale.
De asemenea, investițiile în ETF-urile pe gaze naturale ne oferă o expunere mai largă pe piață, precum și posibilitatea de a primi dividendele distribuite, ceea ce înseamnă că fondul distribuie veniturile primite acționarilor. Un astfel de exemplu este iShares STOXX Europe 600 Oil&Gas (SXEPXE.DE).
E bine să știm că există și ETF-uri cu acumulare, ceea ce însemnă că veniturile primite nu vor fi distribuite către acționari, ci vor fi reflectate în prețul ETF-ului. Un astfel de exemplu este iShares Oil&Gas Exploration and Production (IOGP.UK), care oferă o expunere directă la o gamă largă de companii globale implicate în exploatarea și producția de gaze și petrol.
Ai în vedere riscurile:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Sursă foto: xStation5.xtb.com/ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri