A avut loc sau nu tranzacția anului pe piața de energie din România? Presa greacă a anunțat-o pe 8 martie, aproape de miezul nopții. Apoi știrea a fost ștearsă de toate publicațiile online elene.

Conform Insider.gr, care a oferit cele mai multe informații despre tranzacție, PPC ar fi achiziționat toate activele Enel din țara noastră, inclusiv Enel X, pentru 1,26 miliarde de euro. Prețul ar fi extrem de atractiv, potrivit jurnaliștilor eleni, raportat la cele mai recente tranzacții de pe piața de energie in această țară.

Prețul total al tranzacției PPC-Enel este însă supus unor ajustări periodice și include posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere în viitor a valorii Enel România. Finalizarea achiziției este preconizată să aibă loc până înT 3 2023. Ea depinde și de acordul din partea autorităților, cum ar fi Consiliul Concurenței.

Ulterior, atât Insider.gr cât și toate celelalte publicații elene care au anunțat încheierea tranzacției au șters știrea. A rămas doar informația, dată în jurul orei 21:00, potrivit căreia încheierea tranzacției este ”o chestiune de ore”. Nici Enel și nici PPC nu au transmis niciun anunț oficial în acest sens, deci este posibil să fie vorba de un comunicat transmis prematur jurnaliștilor eleni, dat fiind că include și o declarație a lui Georgios Stassis, CEO-ul PPC.

În decembrie, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a încheiat un acord de exclusivitate cu Enel privind posibila achiziţie a activelor italienilor din România, evaluate de analiști la peste un miliard de euro.

Cine sunt grecii de la PPC

PPC (Public Power Corporation, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού), este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. Inițial o companie de stat, la ora actuală are un acționariat majoritar privat. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 5,7 miliarde euro și deținea active evaluate la aproape 18 miliarde de euro. În același an, Enel România avea venituri de 1,6 miliarde euro.

Grecii au operațiuni atât în domeniul energiei electrice, cât și al gazelor naturale și al regenerabilelor – unde se pot lăuda că au construit prima fermă eoliană din lume, acum peste 40 de ani. În acest moment au aproximativ 7,5 milioane de clienți – față de 3 milioane, câți are în portofoliu Enel România. Însă numărul de clienți din Grecia s-ar putea reduce cu aproape 4 milioane, din cauză unor noi măsuri care impun un plafon de 50% pentru cota de piață a furnizorilor, potrivit Kathimerini.

De ce iese Enel din România

În noiembrie 2022, Enel a anunțat că va ieși din România, în cadrul unui plan mai amplu de repoziționare.Gigantul italian intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria, care în septembrie 2022 atinsese un nivel record de aproape 70 de miliarde de euro.

Francesco Starace, CEO Enel, nu a dorit atunci să dea detalii despre potențialii cumpărători. Dar de atunci se discuta deja, chiar dacă nu la nivel public, despre PPC. Mai ales că actualul CEO al grecilor, Georgios Stassis, a condus înainte chiar Enel România.

În decembrie, PPC a anunţat că a semnat un acord de exclusivitate cu italienii privind posibila achiziţie a activelor Enel din România. Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.

Ce se va întâmpla cu clienții Enel din România

Potrivit reprezentanților companiei, în prezent toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali.

Chiar și în momentul în care compania italiană va pleca oficial din țara noastră, conform legislației, clienții Enel din România nu vor rămâne fără energie electrică. Dacă activele companiei sunt preluate de PPC, așa cum pare a fi iminent, s-ar putea schimba numele furnizorului - sau nu, așa cum s-a întâmplat în cazul CEZ. Proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra, dar clienţii din România au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ.

Chiar și în scenariul extrem de improbabil în care nimeni nu cumpără activele Enel, clienții vor fi preluați de furnizorul de ultimă instanță (FUI).

Indiferent de furnizor, dat fiind că prețul energiei electrice este plafonat până în 2025, clienții casnici vor plăti la fel indiferent că sunt la Enel sau la o altă companie.

Sursa foto: Facebook / Enel Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri