Decizia finală de investiție în Neptun Deep este cea mai importantă știre în domeniul energiei. De ce este însă atât de important acest proiect de gaze și în ce măsură ne va ajuta să dobândim independența energetică despre care se vorbește atât de mult?

Proiectul Neptun Deep va fi dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (companie controlată de statul român, care are 70% din acțiuni), OMV Petrom fiind operatorul. În 2022, Romgaz a cumpărat participația de 50% deținută de ExxonMobil, la un preț de peste 1 miliard de dolari, în cea mai importată tranzacție din domeniul energiei din ultimele 3 decenii.

Ce este Neptun Deep

Neptun Deep este un perimetru din Marea Neagră cu o suprafață de 7.500 km pătrați. Este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută încă din 2012, la zăcământul Domino-1. Producția trebuia să înceapă de ani buni, dar a fost amânată din cauza legii offshore. Chiar și așa, cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 miliarde de euro.

Hartă: namr.ro (Agenția Națională pentru Resurse Minerale)

În ce va consta proiectul Neptun Deep din Marea Neagră

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea emisiilor.

Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate la până la 4 miliarde de euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026

Cât de mari sunt rezervele de gaze din perimetrul Neptun Deep

Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe 8-9 ani. Dar producția ar urma să înceapă abia în 2027, conform Cristinei Verchere, CEO OMV Petrom. Odată cu închiderea zăcământului Groningen din Țările de jos, România are astfel potenţialul de a deveni primul producător de gaze naturale din UE.

Acestea sunt doar valori estimative ale proiectului. Volumele exacte finale din Neptun Deep urmează să fie confirmate de către Agenția pentru Resurse Minerale, odată cu aprobarea planului de dezvoltare.

O conductă cu o lungime de 300 de kilometri va aduce gazele din Marea Neagră de la Tuzla până la Podișor, în județul Giurgiu, unde se află o stație de comprimare. Ordinul de începere a lucrărilor la conductă tocmai a fost dat iar gazoductul ar trebui să fie gata în doi ani, deși ar putea apărea întârzieri din cauză că trece prin arii naturale protetjate. Oficialii spun că el va va putea transporta şi cele 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice prin terminalele aflate în Turcia şi Grecia.

De ce este important proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră pentru România, dar și pentru țările vecine

La platou, zăcământul din Marea Neagră va produce 8 milioane de metri cubi anual, și asta timp de un deceniu. Astfel, producția Neptun Deep ar suplini fără probleme importurile de gaze, care la nivelul maxim, în 2021, au atins 3,7 miliarde de metri cubi. Conform OMV Petrom, rezervele de gaze din acest perimetru ar acoperi consumul de gaze pe 30 de ani al 4,3 milioane de gospodării - adică aproximativ jumătate din consumatorii casnici din România.

Asta înseamnă că, odată cu demararea producției în perimetrul Neptun Deep pentru câțiva ani nu am mai fi dependenți nici de Rusia și nici de alternativa găsită recent de oficialii români, adică gazele din Azerbaidjan.

Am putea chiar să și exportăm gaze, deoarece conducta Tuzla-Podișor face legătura și cu coridorul BRUA – adică cel care leagă România cu Europa Centrală, unde dependența de gazele rusești este o mare problemă, cu implicații politice majore în Ungaria și Austria. De asemenea, am putea să facem stocuri mai consistente, dat fiind că în 2025 capacitatea României de depozitare a gazelor ar urma să ajungă la 4 miliarde de metri cubi, față de 3,36, la ora actuală. Însă, pe termen lung, fără a dezvolta și alte noi exploatări de gaze, vom continua să avem nevoie de importuri, chiar și cu acest gazoduct.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri