Consiliul Concurentei analizeaza daca preluarea societatii Antepriza Reparatii si Lucrari A.R.L. Cluj de catre compania austriaca Strabag afecteaza mediul concurential de pe piata romaneasca de constructii

Societatea clujeana este organizata in cadrul a 18 amplasamente situate in sapte judete, respectiv Cluj, Alba, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Bihor si Salaj. Antepriza Reparatii si Lucrari A.R.L. are ca obiecte de activitate intretinerea, constructia si repararea drumurilor si podurilor, producerea si comercializarea de produse din asfalt si servicii de transport de persoane. Strabag AG care desfasoara activitati de constructii civile si infrastructura este membra a grupului Strabag, a carui societate mama este Strabag Societas Europea cu sediul in Austria.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, societatea clujeana a fost scoasa la vanzare pe parcursul a trei etape, in 2003, 2005 si 2006, insa in rpimele doua etape nu s-a finalizat procesul. Ministerul Transporturilor a retras oferta de vanzare de actiuni in 2003 deoarece au fost operate o serie de modificari care au vizat valoarea capitalului social si numarul de actiuni. In 2005, firma romaneasca care a fost initial declarata castigatoare nu a ajuns la un accord cu Ministerul Transporturilor in perioada negocierilor, motiv pentru care nu s-a incheiat contractul.

In urma licitatiei organizate in luna mai 2006, la care au participat trei firme, a fost declarata castigatoare Strabag AG Austria. Astfel, firma aurstriaca a oferit aproximativ 6,7 euro pe actiune, valoarea totala a pachetului de actiuni fiind de 5,2 milioane euro. Austriecii s-au angajat sa faca investitii de dezvoltare de 15,8 milioane euro, iar pentru protectia mediului de 50 mii de euro. De asemenea, firma austriaca s-a angajat sa pastreze parte din angajatii societatii din Cluj pe o perioada de cinci ani.

Conform legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal numai concentrarile economice care depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane euro.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Asiguratorii vor plati jumatate din amenzile Concurentei pe 2018