Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 miliarde de lei, de la 1,723 miliarde lei în perioada similară din 2023, potrivit Raportului din trimestrul I 2024, publicat marţi pe Bursa de Valori Bucureşti.

De asemenea, veniturile au fost în scădere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023 la 2,536 miliarde lei, de la 3,272 miliarde lei, iar rezultatul pe acţiune este mai mic cu 23%, de la 3,84 lei/acţiune la 2,95 lei/acţiune.

Marja operaţională, de 59%, este în scădere cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, iar marja netă, de 52%, în coborâre cu 1%.

"Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% faţă de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută. Rezultatele obţinute în T1 2024 reflectă aşteptările stabilite în bugetul aprobat pentru 2024", se arată în document.

Producţia de energie electrică a fost în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, astfel că, în primele trei luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, cât şi a cantităţii de energie electrică vândută, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie.

Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o uşoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024. Această scădere a fost determinată în special de condiţiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.054 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aproximativ 15% faţă de perioada similară a anului 2023.

Veniturile aferente tranzacţiilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinaţi de condiţiile de piaţă, în special de scăderea preţurilor la energie, coroborat cu faptul că furnizorii înscrişi la mecanismul de achiziţie unic şi-au redus cererea lunară pentru cantităţile de energie care puteau fi achiziţionate prin intermediul MACEE, acolo unde preţul de achiziţie de 450 lei/MWh a devenit superior preţului cu care aceştia puteau cumpăra energia din PZU.

Astfel, scăderea preţului SPOT în perioada ianuarie-martie 2024 faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023 (de aproximativ 42%), precum şi nepreluarea întregii cantităţi alocate Hidroelectrica în cadrul licitaţiei anuale din luna decembrie 2023 pentru livrare în anul 2024 prin intermediul MACEE (vânzarea acestei energii disponibile efectuându-se după publicarea rezultatelor licitaţiilor organizate pe MACEE la preţurile pieţei, sub pragul de 450 lei/MWh) au avut ca rezultat scăderea veniturilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2023.

Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 24%, la 622 milioane lei, în primele trei luni ale anului 2024, de la 822 milioane lei venituri realizate în aceeaşi perioadă a anului 2023. Această diminuare este cauzată atât de scăderea preţului de vânzare a energiei electrice, cât şi de diminuarea volumelor furnizate în primele 3 luni ale anului 2024 faţă de primele trei luni ale anului 2023.

Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au crescut cu 14%, la 380 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, de la 333 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2023. Creşterea acestor costuri se datorează în principal creşterii tarifelor reglementate, începând cu luna aprilie 2023 şi începând cu luna ianuarie 2024, creştere influenţată negativ de diminuarea volumelor furnizate, se mai spune în raport.

Alte venituri din contracte cu clienţii au scăzut cu 55%, la 61 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, de la 122 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2023. Evoluţia acestor venituri din servicii prestate de societate în calitate de Parte Responsabilă cu Echilibrarea este influenţată de comportamentul tuturor participanţilor din piaţa de energie electrică în ceea ce priveşte gestionarea dezechilibrelor.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri