O echipa de specialisti a inceput sa verifice puritatea solului din Zona Libera Galati, acolo unde Enel Italia si Global International 2000 din Bucuresti vor construi o termocentrala pe carbune cu o capacitate de 800 de megawati, a declarat directorul Administrat iei Zona Libera, Angela Ivan.
"Ieri (miercuri, n.r.) a sosit la Galati o echipa formata dintr-un american si trei romani, doi dintre ei fiind trimisi de Global International 2000, pentru a realiza un studiu de impact mediu. Astazi (joi, n.r.) au demarat inspectiile prin sondaj pe doua dintre sectoarele concesionate, operatiunile urmand sa continue in zilele urmatoare. Practic, expertii verifica puritatea solului. Terenul a fost agricol, dar ei vor sa aiba certitudinea ca in trecut nu a fost infestat cu substante chimice sau radioactive, astfel incat sa nu li se reproseze nimic atunci cand vor incepe constructia centralei curate", a declarat directorul Angela Ivan, citata de NewsIn.

Firma Global International 2000 din Bucuresti a concensionat 36,5 ha de teren in Zona Libera, suprafata pe care va construi, impreuna cu Enel Italia, cea mai mare termocentrala pe carbune din sud-estul Europei. Terenul este concesionat pe perioada maxima, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu alti 24 de ani si cinci luni, nefiind exclusa extinderea pe noi suprafete. Potrivit directorului general al Zonei Libere, termocentrala va fi administrata de o firma romaneasca, infiintata la initiativa Global International 2000 si Enel.

Directorul de investitii si dezvoltare pentru Romania al Enel SpA Italia, Matteo Cassani, a dezvaluit ca termocentrala pe carbune va avea o capacitate de 800 de megawati si va functiona cu un singur bloc, in sistem ecologic. Lucrarile de constructie vor demara in 2009 si vor dura aproximativ patru ani. Potrivit lui Cassani, Enel a comandat deja studiul de fezabilitate pentru aceasta investitie, documentul urmand sa fie finalizat la inceputul acestui an. Conform aceleiasi surse, investitia se va ridica la un miliard de euro.

Insa, inainte de inceperea constructiei centralei de la Galati, Enel si Global International 2000 vor trebui sa obtina acordul transfrontalier de la cele doua state vecine, Ucraina si Republica Moldova. Directorul Agentiei Judetene de Protectie a Mediului, Mihai Turcu, a declarat ca acest acord va fi emis de autoritatile de mediu din cele doua tari, insa demersurile oficiale vor fi efectuate de ministerele de externe din Ucraina, Republica Moldova si Romania. Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a apreciat ca acordul Ucrainei va fi obtinut mai usor decat cel din partea Republicii Moldova deoarece statul ucrainean va fi principalul furnizor de materie prima, respectiv carbune, pentru termocentrala Enel din Zona Libera.

Actuala termocentrala din Galati, Electrocentrale SA, functioneaza pe gaz metan si pacura, acestia fiind combustibilii de baza. Unitatea mai preia, insa, gaz de cocs si gaz de furnal de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. Electrocentrale produce energie electrica si energie termica. Pe partea de electricitate, are o putere instalata de 535 megawati pe ora, insa 160 de megawati ora sunt in plan de casare. In ceea ce priveste energia termica, termocentrala are o putere instalata de peste 700 de gigacalorii pe ora. Agentul termic produs este furnizat in exclusivitate societatii edilitare Apaterm SA, care distribuie apa calda si caldura populatiei municipiului Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri