Piata cofrajelor se aglomereaza. Noul entrant, compania spaniola Ulma Construccion, va investi in acest an 5 milioane de euro in filiala locala Ulma Cofraje, prin achizitia de materiale si inchirierea unei platforme de 5.000 de mp in nordul capitalei, au declarat reprezentantii companiei.
“Estimam o cifra de vanzari de 2 milioane de euro in primul an. De trei luni avem deja cateva contracte semnate, suntem deschisi marilor dezvoltatori de proiecte imobiliare”, a declarat Costin Nedelcu, director general Ulma Cofraje, apreciind un ritm mediu de crestere anual de 50% a cifrei de afaceri, peste ritmul de crestere al pietei constructiilor, de 30%.

“Romania trece printr-un proces de schimbare, vanzarea va fi din ce in ce mai putina, ne bazam mai intai pe inchiriere. Vom investi peste trei ani in achizitia unui teren”, a mai spus Costin Nedelcu.

Principalele companii prezente in Romania pe piata cofrajelor sunt Doka, Peri (in 2006 cu o cifra de afaceri de 8,9 milioane de euro), Meva, Faresin, Carmis, Andami si Baviera (achizitionata de producatorul german de cofraje Hunnebeck). In 2007, Baviera si-a propus dublarea cifrei de afaceri, de la 1,6 milioane de euro in 2006 la aproximativ 3,5 milioane de euro.

Anul trecut, piata cofrajelor era evaluata la circa 40 milioane de euro, conform declaratiilor Bogdanei Dumitru, reprezentant marketing din partea Doka Romania, companie specializata in productia de cofraje si schele pentru constructii. In 2007, Doka Romania si-a bugetat o cifra de afaceri de 16 milioane de euro, anticipand pentru 2008 o crestere de aproximativ 20%.

“Piata romaneasca de cofraje aferenta anului 2007 a crescut cu cca 25% fata de cea aferenta
anului 2006. Anul 2008, dupa estimarile noastre, ar putea aduce o crestere de 10 – 15% fata de
2007. Evident aceasta nu se va reflecta identic si in cresterea de pe piata constructiilor care
probabil ca va fi ceva mai mare. Cresterea neproportionala are la baza saturarea intr-o oarecare masura in randul clientilor proprietari de cofraje si cresterea nesemnificativa de investitii in infrastructura”, afirma si Iustin Carpatina, director tehnic Peri Romania, una din principalele companii care activeaza pe aceasta piata, cu o cota estimata de Carapatina la circa 33%.

In urma cu doi ani, Doka Romania a achizitionat un teren de 40.000 de metri patrati langa Timisoara in valoare de 500.000 de euro, anul trecut inaugurand un nou sediu central in Tunari, Bucuresti, o investitie de aproximativ un milion de euro.

„Dezvoltarea rapida a pietei constructiilor a fost pana nu demult centrata pe zona Bucuresti, dar se manifesta din ce in ce mai pregnant in toate zonele tarii”, ne-a afirmat Bogdana Dumitru, anuntand deschiderea unor filiale noi. In acest an, compania va investi intr-un birou la Iasi si un nou depozit in Timisoara. “Vom investi de asemenea in zona Cluj, Constanta, Brasov – unde avem deja birouri comerciale. Pentru aceste obiective Doka va investi in 2008 3.000.000 Euro”, a subliniat aceasta.

Compania germana Doka este prezenta cu peste 100 de filiale in 60 de tari, inregistrand anul trecut venituri de aproximativ 700 milioane de euro. Pentru acest an, compania si-a propus o cifra de afaceri de 835 milioane de euro. In palmaresul Doka, cel mai important proiect la nivel global a fost finalizarea structurii de 601 metri, din beton monolit, a celei mai inalte cladiri din lume, Burj Dubai.

Ulma Construccion asigura din 1961 produse si servicii de cofrare, sisteme de popi din otel si aluminiu, sisteme de turnuri suport si schele. Printre cele mai notabile proiecte realizate de companie se numara sediul principal Hyundai Motor in Europa, cladirea Century Maxim din New-York, autostrada Burgos-Leon din Spania, precum si numeroase centre comerciale in Spania, Polonia. Compania este prezenta in 13 tari, urmand sa se extinda si in China, Emiratele Arabe Unite, Italia, Kazahstan si Ucraina. Anul trecut, Ulma a avut o cifra de 500 milioane de euro la nivel mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri