E.ON Gaz Romania sustine ca este necesara ajustarea pretului final al gazelor naturale cu circa 12%, de la 1 aprilie, din cauza cresterii pretului de achizitie a gazelor naturale din import.
"E.ON Gaz Romania nu isi mareste profitul in urma acestei ajustari. Dimpotriva, deoarece ajustarea pretului final al gazelor naturale a fost amanata cu o luna si nu a fost suficienta, ne vom confrunta cu pierderi de 55 de milioane de lei in primul trimestru al anului 2008", sustin reprezentantii companiei.

Din pretul final, pe care consumatorul trebuie sa il plateasca, companiei E.ON Gaz Romania ii revin aproximativ 5% pentru serviciile de furnizare, restul de 95% fiind constituit de costuri externe pe care compania nu le poate influenta. Pretul gazelor pe piata internationala este inca in crestere, iar E.ON trebuie sa achizitioneze de pe aceasta piata aproximativ 40% din volumele de gaze naturale necesare pentru a putea acoperi cererea interna. In comparatie cu alte tari europene, distribuitorul E.ON plateste preturi competitive pentru o furnizare mai flexibila de gaze naturale, potrivit informatiilor companiei.

Totodata, E.ON Romania estimeaza o crestere a pretului gazelor naturale de import cu circa 25% pentru restul anului 2008, data fiind evolutia de pe piata internationala.

"Datorita acestei cresteri a costurilor noastre de achizitie a gazelor naturale, ne asteptam la o crestere a pretului final la consumator cu pana la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapa a acestei cresteri – de aproximativ 12% - este necesara de la 1 aprilie 2008. Compania noastra a informat ANRE despre aceasta necesitate. In conditiile in care in luna aprilie sezonul rece se apropie de sfarsit, clientii nostri casnici vor fi mai putin afectati de aceasta crestere", au adaugat reprezentantii companiei.

Ajustarea preturilor va permite E.ON Gaz Romania sa asigure cantitatile necesare de gaze naturale pentru toti clientii sai si sa faca investitii pentru imbunatatirea serviciilor oferite clientilor. Fara cresterea pretului final al gazelor, nu poate asigura achizitionarea volumelor de gaze pentru clientii sai. Compania precizeaza ca nu poate vinde clientilor gaze naturale sub pretul de achizitie.

"In cazul in care pretul gazelor naturale pentru consumatori nu este majorat astfel incat sa reflecte cresterea costurilor de achizitie a gazelor naturale, E.ON Gaz Romania are doua optiuni: fie sa se confrunte in scurt timp cu probleme financiare foarte grave, deoarece marja noastra reglementata de 5% nu ne permite sa acoperim cresteri noi ale pretului de achizitie a gazelor naturale, fie sa reduca importurile de gaze naturale. Aducerea companiei in dificultati financiare grave nu constituie o alternativa, deoarece acest lucru ar insemna ca celor 1,3 milioane de consumatori, in principal consumatori casnici, sa nu li se mai poata furniza gaze naturale. Astfel, am fi obligati sa reducem importurile. Acest lucru, ar putea duce la un deficit de gaze naturale pe piata din Romania si la imposibilitatea de a mai asigura siguranta in aprovizionarea cu gaze naturale", potrivit reprezentantilor companiei.

De asemenea, reprezentantii companiei de distributie a gazului Distrigaz Sud sustineau pe 5 martie ca este foarte probabil ca pretul gazelor sa creasca si ca aceasta crestere a pretului gazelor catre populatie ar trebui sa fie de pana la 12%.

"Pretul barilului de petrol a crescut, a depasit 103 dolari. Pretul pe care s-a bazat Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cand a operat ultima majorare a pretului gazelor (8,5%) a fost de 370 dolari mia de metri cubi de gaze. Acesta ar trebui sa ajunga la 420 de dolari mia metri cubi de gaze. Probabil ca va exista o noua majorare a pretului gazelor. Aceasta crestere se transmite catre populatie. Dupa calculele noastre ar trebui sa fie o majorare cu 8-12%", a declarat atunci directorul general adjunct Comercializare in cadrul Distrigaz Sud, Marc Hirt. Reprezentantul Distrigaz Sud nu a oferit detalii privind data de la care ar putea fi majorate, deoarece nu stie cand vor avea loc urmatoarele discutii dintre distribuitori si ANRE.

Preturile gazelor naturale la consumator au crescut in medie cu 8,5% de la 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie, a anuntat la sfirsitul lunii ianuarie Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

E.ON Gaz Romania, membra a Grupului E.ON, activeaza in domeniul industriei gazelor naturale fiind specializata in furnizarea gazelor naturale. Cu o activitate de peste 30 de ani in domeniu, E.ON Gaz Romania asigura furnizarea gazelor naturale pentru clientii din 20 de judete din partea de nord a tarii, din Transilvania, Moldova si Banat. Portofoliul companiei este de peste 1,3 milioane de clienti.

Compania a intermediat, de la infiintare si pana in prezent, credite in valoare de peste 292 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri