Desecretizarea contractului nu este posibila, intrucat, prin clauza de confidentialitate, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu poate pune la dispozitia niciunui tert informatii suplimentare referitoare la tranzactie fara acordul scris al celeilalte parti, a anuntat AVAS.

"In ceea ce priveste solicitarile sindicatului privind contractul de privatizare al combinatul siderurgic SIDEX Galati, AVAS comunica inca o data ca acesta a fost incheiat la data de 25 iulie 2001, cand pachetul de 92,12% din actiuni a fost vandut catre Mittal Steel.

Pretul contractului (70.715.016,80 USD), dobanda (6.373.522,10 USD) si penalitatile de intarziere (1.819.144,59 USD) au fost achitate integral de cumparator", se arata in comunicatul AVAS.

Totodata institutia a anutat ca restul clauzelor contractuale se afla in prezent in monitorizare postprivatizare, neinregistrandu-se intarzieri sau incalcari ale acestora.

De asemenea, AVAS a subliniat ca a intreprins demersuri pentru publicarea contractului de privatizare insa nu a primit niciun raspuns.

O delegatia a sindicatului Solidaritatea din combinatul ArcelorMittal Galati a pichetat luni sediul Guvernului si al AVAS si a cerut, din nou, desecretizarea contractului de privatizare, anchetarea tranzactiei, precum si efectuarea unui audit extins privind activitatea post-privatizare a companiei.

Liderii Solidaritatea au depus, luni, la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si la Palatul Victoria, cate o petitie in care cer, in principal, publicarea contractului de vanzare-cumparare a combinatului galatean, document semnat in 2001 de statul roman si compania anglo-indiana LNM Holdings NV (acum ArcelorMittal), controlata de magnatul Lakshmi Mittal, cel care detine in prezent cea mai mare companie siderurgica din lume, ArcelorMittal, informeaza NewsIn.

In petitia adresata AVAS, Solidaritatea "reitereaza cererea de a-i comunica o copie a contracului de vanzare-cumparare a Sidex-ului, impreuna cu anexele acestuia si cu actele aditionale ulterior incheiate".

Liderii Solidaritatea ii informeaza pe oficialii AVAS ca au pornit "o cruciada pentru restabilirea normalitatii", al carei obiectiv este acela de a determina compania ArcelorMittal sa-si respecte obligatiile asumate in momentul achizitionarii combinatului galatean, alternativa fiind declansarea procedurilor juridice de anulare a contractului de privatizare si "deposedarea acestuia (investitorului - n.r.) de averea publica".

"Nimeni nu avea dreptul de a dispune de averea publica in mod ocult, oneros in favoarea unui grup de persoane, chiar numite printr-un act cu aparenta legala, act pe care il vom anula in instantele romanesti si internationale in curand", se arata in petitia adresata AVAS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Nestlé va reduce cu o treime utilizarea de plastic nou
Setari Cookie-uri