"Operatorul roman Nuclearelectrica va detine o participatie de 20%, noi avem 15%, RWE ar trebui sa primeasca 20%, Enel detine 15%, compania ceha Cez - 15%, Ibedrola detine 10% iar Arcelor Mittal detine, de asemenea, 10%", a declarat reporterilor, in cadrul unei conferinte de presa pe tema industriei nucleare, directorul executiv al Suez, Gerard Mestrallet, potrivit Reuters.

Romania, ale carei doua reactoare nucleare de la Cernavoda au furnizat 13% din totalul energiei electrice in 2007, vrea sa construiasca doua noi reactoare, fiecare din acestea cu o capacitate de productie de energie de 706 megawati, in aceeasi amplasament, pana in 2015. Statul roman intentioneaza sa construiasca o a doua centrala ulterior.

"Iar noi vom detine 15% din totalul de electricitate produs de reactoarele nucleare", a spus Mestrallet.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat joi ca structura companiei care va construi cele doua reactoare inca trebuie aprobata de Guvern si ca o decizie ar putea fi luata in aprilie.

"Vom discuta daca participatia initiala a Nuclearelectrica, de 20%, in aceasta companie este satisfacatoare sau nu", a declarat Vosganian intr-o conferinta de presa. Ministrul nu a dat mai multe detalii asupra acestui aspect.

Citeste si:

Mai multe state din centrul, estul si sud-estul Europei vor sa construiasca noi reactoare nucleare sau sa extinda durata de viata a celor existente, pentru a intruni cererile interne si pentru a inlocui capacitatea imbatranita de productie.

Planurile oglindesc o crestere surprinzatoare a sectorului nuclear la nivel global, ca parte a solutiei cautate pentru a intruni cererile pietei emergente a energiei si pentru a combate schimbarile climaterice.

Suez a inaintat, de asemenea, o oferta de construire a unei centrale nucleare in statul invecinat, Bulgaria.

"Exista doar doi candidati ramasi (in procesul de oferta) pentru Bulgaria, Suez si RWE", a adaugat Mestrallet.