Romgz a anuntat o cifra de afaceri si un profit net pentru primele trei luni ale acestui an in crestere de peste 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, cifra de afaceri a companiei inregistrata in perioada ianuarie-martie 2008 a fost de 1,09 miliarde lei, in crestere cu 123,6% fata de afacerile derulate in aceeasi perioada a lui 2007, de 882,86 milioane lei.

De asemenea, profitul net obtinut de Romgaz in perioada prezentata a fost de 274,52 milioane lei, in crestere cu 195,18% fata de perioada ianuarie-martie 2007, potrivit datelor oferite agentiei NewsIn de producatorul de gaze.

"Cresterea inregistrata in primul trimestru al anului 2008, fata de aceeasi perioada a anului 2007, se datoreaza mai ales cresterii cantitatilor de gaze naturale livrate atat din productia curenta a perioadei cat si a celor extrase din depozitele de inmagazinare. De asemnea, cresterea cantitatilor de gaze naturale livrate se datoreaza temperaturilor mult mai scazute in acest an fata de anul trecut, in perioada mentionata", potrivit Romgaz.

Cantitatile de gaze naturale livrate in trimestrul unu al anului 2008 au fost mai mari cu 20,7% fata de cele livrate in aceeasi perioada a anului anterior, iar serviciile de inmagazinare au inregistrat o crestere de 134,8% , crestere datorata atat cantitatilor extrase cat si majorarii tarifului de inmagazinare conform legislatiei in vigoare.

Rezultatele inregistrate sunt superioare celor prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aferent perioadei ianuarie-martie 2008, explica reprezentantii Romgaz.

Citeste si:

Ministerul de Finante a aprobat, in luna aprilie, bugetul de venituri si cheltuieli, pentru 2008, al Romgaz, prin care compania estimeaza un profit net de 644,12 milioane lei (circa 175 milioane euro) si stabileste ca 92 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro) sa fie transferate catre Fondul Social de Gaze.

Romgaz prognozeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de 3,928 miliarde lei si cheltuieli totale de 3,169 miliarde lei, ceea ce duce la un profit brut de aproape 759 milioane lei.

Cheltuielile de exploatare se ridica la 3,039 miliarde lei, din care 92 milioane lei vor merge la Fondul Social de Gaze. Cheltuielile financiare totale se ridica la 129,8 milioane lei, din care cheltuielile privind dobanzile reprezinta 1,5 milioane lei, restul de 128,3 milioane lei fiind trecuti la "alte cheltuieli financiare". Dividendele pentru societatile nationale si societatile comerciale, cu capital integral sau majoritar de stat, se ridica la 322,04 milioane lei.

SNGN Romgaz SA este cel mai important furnizor de gaze naturale din Romania, avand o cota de furnizare pe piata interna de gaze de 41,2%. Statul, prin Ministerul Economiei si Finantelor, este actionarul majoritar al societatii care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.