Criza economica mondiala a atras restrangerea activitatii sau chiar inchiderea unor companii inclusiv din Romania, care au renuntat astfel la personal.

"Cele mai afectate domenii sunt cel auto, cel al textilelor, prelucrarea lemnului si constructiile. Pe de alta parte, cererea pentru persoane calificate, cu studii si experienta internationala se va mentine ridicata, iar salariile vor creste cu 12-13%, deoarece exista o oferta scazuta de personal de acest tip", a explicat Maria Smid, de la firma de consultanta si recrutare Kienbaum, autoare a studiului privind salarizarea in Romania in 2008-2009.

Autorii studiului se asteapta ca salariile din Romania sa aiba o crestere anuala medie de 12,8% - cea mai mare din zona Europei Centrale si de Est - si prognozeaza o inflatie de 5,5% in acest an. Pe pozitia a doua in privinta cresterii salariale s-ar putea situa Rusia, cu 12,5%, la o rata a inflatiei de 10%, iar pe locul al treilea - Cehia, cu o crestere salariala de 8,5% in 2009 si o inflatie estimata la 3%, potrivit companiei Kienbaum citata de NewsIn.

Maria Smid a adaugat ca in Germania si Austria exista companii interesate sa-si transfere activitatea in Romania, ca urmare a costurilor mai reduse cu forta de munca. Ea a spus ca firmele respective provin din industria lemnului, sectorul de ambalare si din activitatea de asamblare, dar s-a ferit sa dea nume.

"Mai multe companii din Austria si Germania iau in calcul mutarea activitatii in Romania, pentru a-si diminua cheltuielile, tinand cont de faptul ca in Romania costurile cu salariile sunt mult mai reduse. De exemplu, un director general are un venit anual brut, in medie, de 280.000 euro, in Germania, de peste 5,5 ori mai mare decat in Romania", a mai explicat Smid.

Rata somajului din Romania a urcat la 4,9% in ianuarie 2009, iar numarul total al somerilor inregistrati a crescut cu 41.466 de persoane fata de luna precedenta, pana la 444.907 someri, din care 319.902 proveneau din sectorul privat, mai exact din constructii, agricultura si industria lemnului, potrivit datelor colectate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).