Viorel Temelescu, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a declarat ca masura, luata impreuna cu administratia SNLO, este cauzata de faptul ca stocurile de carbune sunt arhipline, iar cererea este redusa in aceasta perioada.

SNLO are aproximativ 9.000 de angajati, iar in concediu de odihna vor intra angajatii care lucreaza la productia de carbune, arata NewsIn.

In perioada 18 aprilie - 3 mai, aproximativ 6.500 de mineri nu vor lucra. In aceasta perioada minerii aveau si zilele libere legale de Paste, conform contractului coelctiv de munca. Fiecare miner va avea opt zile de concediu de odihna si doua zile libere de Invierea Domnului.

"Este vorba despre aproximativ 6.500 de angajati, iar masura este perfect legala, in conformitate cu contractul colectiv de munca. Este vorba despre concediul de odihna al fiecarui om. Nu vor lucra salariatii din sectorul de productie, iar cei de la livrari isi vor desfasura activitatea in mod normal. Se va livra carbunele catre termocentrale din stocurile deja existente, care si asa sunt arhipline", a afirmat Viorel Temelescu, vicepresedintele USMO.

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a inregistrat in 2008 pierderi de 8-10 milioane lei, din cauza scaderii cererii de productie cu un milion tone carbune, a declarat, la inceputul acestei luni, directorul general al companiei, Daniel Burlan.

"Estimarile companiei facute la inceputul lui 2008, pentru vanzarile de carbune, nu au fost atinse. Daca in 2007, SNLO a avut o productie de 18,9 milioane tone carbune, din care a vandut aproape toata cantitatea (adica 18,7 milioane tone carbune), in 2008, compania a inregistrat o productie de 18 milioane tone carbune, din care a vandut 17,8 milioane tone carbune", a explicat Daniel Burlan.

In 2007, SNLO a realizat un profit net de 8,3 milioane lei. In anul 2006, compania a inregistrat pierderi financiare si rezultatele financiare au fost generate prin ajutor de stat.

Cifra de afaceri a SNLO anul trecut a fost de circa 1,2 miliarde lei, asemanatoare cu cifra de afaceri din 2007, a mai spus directorul general al SNLO.

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a mai anuntat ca va disponibiliza in acest an 400-500 de persoane, din cauza ca cererea de carbune a scazut cu un milion tone carbune fata de 2008.

SNLO se afla in subordinea Ministerului Economiei si are ca obiect principal de activitate extragerea si comercializarea lignitului.