S&P confirma ratingul 'B' al grupului Rompetrol

Standard & Poor's Ratings Services (S&P) a confirmat ratingul 'B' pentru credite pe termen lung al companiei Rompetrol Group N.V, cu perspectiva negativa, conform unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.
"Confirmarea ratingului reflecta evaluarea noastra potrivit careia compania JSC NC KazMunaiGaz (KMG), cu sediul central in Kazahstan, care detine Rompetrol in proportie de 100%, poate si va oferi sprijin financiar la timpul potrivit, desi capacitatea de a actiona in aces sens ar putea fi constransa pe termen mediu", arata un comunicat al companiei.

"Ratingul acordat Rompetrol continua sa depinda in mare parte de sprijinul acordat de KMG, in contextul in care profilul de creditare al companiei, evaluat la 'CCC+', ramane vulnerabil. Totusi, intentia KMG este sa continue sa acorde sprijin Rompetrol", a declarat, citat de NewsIn, Per Karlsson, analist in cadrul S&P.

Karlsson a spus ca abilitatea companiei de a acorda sprijin pe timp indelungat este constransa din cauza ca lichiditatile KMG se afla la bancile nationale, iar compania nu are flexibilitate in operarea acestor fonduri.

Perspectiva este negativa si reflecta ingrijorarile agentiei ca, in contextul conditiilor dificile din piete, in 2009 si 2010, capacitatea companiei de a genera lichiditati va fi mai scazuta decat a fost pana acum, iar capacitatea KMG de a-si sprijini subsidiara va suporta presiuni.

S&P crede ca un viitor sprijin din partea KMG este incert, deoarece compania-mama ar putea fi nevoita sa sprijine si alte subsidiare considerate de importanta strategica.

Marti, Standard & Poor's a redus ratingul creditelor pe termen lung ale companiei kahaze de la 'BBB-' la 'BB+', cu perspectiva stabila.

Decizia vine dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat in 3 iulie ratingurile datoriilor pe termen lung in moneda straina si nationala la 'BBB-', respectiv 'BBB', si ratingul 'F3' al datoriei pe termen scurt in moneda straina al KazMunaiGaz.

Unii economisti, inclusiv cei ai Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca economia Kazahstanului va scadea in 2009 pentru prima oara in ultimii 10 ani, dupa ce produsul intern brut (PIB) a scazut cu 2,2% in primul trimestru.

Statul, bogat in resurse naturale, a fost grav afectat de criza economica globala. Guvernul este ingrijorat din cauza unor posibile tensiuni sociale, in contextul scaderii veniturilor. Estimarea oficiala privind crestere economica din 2009 este de 1%.

Economia tarii a urcat cu 3,2% in 2008, dupa ce a crescut in medie cu 10%, intre 2000 si 2007, datorita scumpirii petrolului si metalelor, principalele marfuri de export ale tarii.

Criza financiara a accentuat diferentele in cadrul clasei conducatoare a tarii si a declansat un sir de investigatii si arestari in cadrul guvernului si sectoarelor industriale.

KazMunaiGaz a ajuns sa controleze in totalitate The Rompetrol Group dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea din compania petroliera romaneasca.

Dublu rebranding si un CEO nou dupa exitul lui Patriciu din Rompetrol


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri