Compania olandeza Imtech, cu afaceri de 3,86 miliarde de euro, a preluat grupul romanesc Arconi, care executa instalari si ofera servicii de intretinere pentru retele utilitare, intr-o tranzactie surpriza din piata constructiilor.

Imtech, un furnizor de tehnologie in domeniul ingineriei mecanice si electrice si al comunicatiilor, a preluat astfel o companie din Bucuresti nu foarte cunoscuta , cu venituri obtinute in 2008 de 15 milioane de euro, potrivit comunicatului transmis de Imtech pe Bursa.

Potrivit specialistilor in fuziuni si achizitii consultati de Wall-Street, pretul platit de olandezi este cuprins intre 10 si 15 milioane de euro, date fiind conditiile actuale din piata de constructii.

Compania Arconi, cu 200 de angajati, are sediul in Bucuresti si era controlata de omul de afaceri Dumitru Gavrilut, care detinea 75% din actiuni. Restul de actiuni era detinut anterior tranzactiei de alte cinci persoane fizice: Dumitru Osca (8%), Barbu Iaconu (5%), Niculae Ciocan (5%), Ancelica Enciulescu (1,75%) si Bogdan Dumitru Enciulescu (5,25%).

“Negocierile tranzactiei au durat doi ani si patru luni. Ne intelegem foarte bine cu Imtech intrucat am colaborat cu ei in ultimii ani”, a declarat, pentru Wall-Street, Dumitru Gavrilut, actionarul majoritar al companiei, care va ramane in continuare directorul executiv al grupului fondat in 1991.

Conform lui Dumitru Gavrilut, valoarea companiei a ramas constanta in ultimii doi ani si patru luni, in ciuda crizei financiare. "Pretul cerut de noi la inceputul negocierilor este acelasi pe care l-am obtinut in aceasta saptamana, cand am inchis tranzactia".

Omul de afaceri nu a dorit sa precizeze unde va investi banii obtinuti dupa tranzactia cu olandezii, mentionand doar ca va ramane in sectorul constructiilor.

Compania olandeza Imtech a raportat anul trecut venituri de 3,85 miliarde de euro, in crestere cu 15% comparativ cu 2007, la un profit net de 183.000 de euro.

Imtech a castigat in 2006 contracte in valoare de 50 de milioane de euro in Romania, iar actiunile companiei sunt listate pe bursa Euronext din Amsterdam, fiind incluse in indicele Amsterdam SmallCap Index si in Next 150.

Compania are un centru de export de tehnologie pentru Romania in Munchen, dar si o unitate de sprijin in Bucuresti. De asemenea, Imtech are o divizie speciala in Germania pentru clientii germani care vor sa se extinda in Romania. Compania a furnizat intreaga infrastructura tehnologica pentru cele magazinele Selgros Cash&Carry din Romania.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si