"Prin certificatele de emisii de dioxid de carbon este singurul mod in care putem garanta acest credit. ELCEN are nevoie de acest imprumut pentru a completa deficitul de cash-flow. Va castiga acea banca ce va face cea mai mare oferta", a precizat Irina Duica, citata de NewsIn.

Reprezentantul Electrocentrale Bucuresti a mai spus ca, daca ar vinde acum pe piata aceste certificate, le-ar vinde cu 13,5-14 euro/certificat.

Compania vrea sa ia acest imprumut bancar fara dobanda si fara alte comisioane. De asemenea, termenul de rambursare este 28 februarie 2012. Electrocentrale Bucuresti va atribui acest contract in urma unei negocieri, ce a fost deja lansata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Cererile de participare pot fi trimise pana la 17 noimebrie, urmand ca in aceeasi zi sa fie deschise ofertele.

Irina Duica a mentionat totodata ca acesta este singurul imprumut pe care il va mai face compania, avand in vedere ca acum inapoiaza si creditele luate acum doi-trei ani de la BRD (120 milioane euro) si de la Alpha Bank (550 milioane lei).

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii. Prin acordarea de certificate de emisie, se doreste limitarea emisiilor de CO2 din sectoarele industrial si energetic.

Electrocentrale Bucuresti este primul producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara. Compania are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta.