Astfel, profitul net al CE Turceni a scazut de opt ori, de la 104 milioane lei, in primele noua luni ale anului trecut, la numai 13 milioane lei, in primele noua luni ale lui 2009. De asemenea, cifra de afaceri a companiei, la noua luni, a fost de 814 milioane lei, cu 16% mai mica decat cifra de afaceri din primele noua luni ale anului trecut, de 970 milioane lei, conform NewsIn.

"Factorii care au influentat considerabil evolutia acestor cifre au fost: scaderea cererii de energie, datorata scaderii consumului la nivel national, investitiile de mediu si retehnologizare necesare respectarii normelor europene, dar si platile aferente imprumutului luat pentru reabilitarea grupului energetic nr. 6 (comisioanele si taxele bancare)", arata datele transmise de producatorii de electricitate.

La randul sau, Complexul Energetic Rovinari a realizat in primele noua luni din acest an un profit net de 9,8 milioane lei, de cinci ori mai mic decat profitul net realizat in perioada similara din anul trecut, de 51,4 milioane lei. Totodata, cifra de afaceri a CE Rovinari a scazut cu 7% in primele noua luni din acest an, la 630,2 milioane lei, fata de 679,7 milioane lei, cat a fost in primele noua luni ale anului trecut.

"Cauza principala a diminuarii profitului net in primele noua luni din acest an a fost cresterea cheltuielilor cu mentenanta datorata existentei unui bloc energetic in modernizare", spun reprezentantii CE Rovinari.

Altfel, si productia de electricitate a celor doua companii a inregistrat o scadere, in perioada analizata.

Productia de energie electrica a Compexului Energetic Turceni in primele noua luni din acest an a fost de 4.590GWh, cu 22,6% mai mica decat productia din perioada similara a anului trecut, cand compania a realizat o productie de 5.932GWh.
In cazul Complexului Energetic Rovinari, productia de energie electrica a scazut cu 9%, in primele noua luni din acest an, la 3.998GWh, fata de productia din primele noua luni ale anului trecut, de 4.383GWh.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara.

Complexul Energetic (CE) Turceni sinclude Termocentrala Turceni, care are o putere instalata 2.640 MW, Carierele Jilt Sud si Jilt Nord, puse in functiune in anul 1977, si Mina Tehomir, pusa in functiune in anul 1978.

Complexul Energetic Rovinari include termocentrala cu o putere instalata de 1320MW (4x330MW), formata din blocurile energetice nr. 3, 4, 5 si 6, puse in functiune in perioada 1976 - 1979. De asemenea, Exploatarea Miniera Rovinari are trei cariere: Rovinari, Tismana si Cariera Pinoasa.

Complexul Energetic Turceni negociaza cu BERD pentru un imprumut de 150 mil. euro