Prima etapa a celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa de 600 MW, pe care Grupul CEZ din Cehia il construieste in judetul Constanta, va fi finalizata in septembrie, cu cateva luni intarziere, a declarat luni directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna.
Prima etapa vizeaza localitatea Fantanele, unde vor fi instalate 139 de turbine, iar cea de-a doua comuna Cogealac, cu alte 101 turbine.
"Initial, acesta trebuia sa fie gata in aprilie, insa, din cauza iernii lungi, va fi finalizat in septembrie. In plus, si constructia initiala a inceput cu doua luni mai tarziu, din cauza aprobarilor necesare", a precizat CEO-ul CEZ Romania, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste a doua etapa a proiectului, din comuna Cogealac, Jan Veskrna a precizat ca nu stie cand se vor relua lucrarile. "Nu stim cand ne vom reapuca de constructia de aici. Dupa ce Primaria Cogealac ne-a dat in judecata, am oprit constructia si nu stim cand va fi finalizat cu totul", a precizat Jan Veskrna.

Grupul CEZ construieste in Romania, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 MW, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro.

Lucrarile efective au demarat inca din octombrie 2008, odata cu construirea celor 130 km de drumuri, si, in acelasi timp, a fundatiilor pentru turbine. La finalizarea acestui proiect, CEZ Romania si-a propus sa detina o cota de 10% din piata energiei regenerabile.

Distanta dintre doua turbine, pe directia principala a vantului, este de 700 metri, pentru ca acestea "sa nu-si fure una alteia energia", spun reprezentantii CEZ Romania. Durata de viata a unui parc eolian este de 20 de ani.

Pana in acest moment, in Romania sunt instalate unitati cu o putere de numai 11 MW, in ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum arata locuintele incalzite din pamant si care nu polueaza