Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Dan Carlan, a anuntat ca proiectul de aproape 73 milioane euro pentru retehnologizarea Centralei Electrice de Termoficare Iasi a fost aprobat de Comisia Europeana, transmite NewsIn.
Contractul de finantare intre Ministerul Mediului si Primaria Municipiului Iasi, institutie responsabila de proiect, va fi semnat pe 17 martie, cu ocazia deplasarii Guvernului in capitala Moldovei pentru prima sedinta a Executivului din afara Bucurestiului.

Potrivit lui Carlan, CET Iasi va beneficia de o finantare din fondul de coeziune de peste 30 milioane euro, de la bugetul de stat de aproape 28 milioane euro, in timp ce Primaria Municipiului Iasi va asigura suma de trei milioane euro. La costurile eligibile ale proiectului se aduna si taxa pe valoarea adaugata, de aproape 12 milioane euro.

"Proiectul este finantat prin POS-Mediu, axa prioritara 3. Perioada de implementare este 2010 - 2012. Obiectivul proiectului este reducerea emisiilor de poluanti proveniti de la sistemul de incalzire urbana in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, precum si cresterea eficientei energetice a sistemului de termoficare din Iasi", a declarat secretarul de stat Dan Carlan.

Potrivit oficialului, in cadrul proiectului se vor retehnologiza cazanele de apa fierbinte in vederea reducerii emisiilor de noxe de la unitatea CET care functioneaza pe gaz si pacura (CET 1) si retehnologizarea cazanului de abur de la unitatea centralei care functioneaza pe carbune (CET 2).

De asemenea, la CET 2 se va monta o instalatie noua de desulfurare si un sistem de colectare uscata a cenusii.

In cadrul proiectului, va fi reabilitatata si una din cele sase magistrale pentru a se reduce pierderile de agent termic si pentru a creste eficienta energetica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Ce magazine sunt deschise și ce program au în centrul comercial Colosseum
Setari Cookie-uri