Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, a aprobat construirea unui depozit de inmagazinare gaze naturale in nordul Moldovei, cu o capacitate de 150-200 mil. metri cubi, a declarat directorul general al companiei, Marcel Adrian Piteiu.
"Decizia a fost deja aprobata, este un proiect al Romgaz. Capacitatea depozitului ar putea creste ulterior. In curand vom lansa o licitatie pentru a achizitiona studii de seismica 3D pentru acest depozit", a declarat, potrivit NewsIn, Marcel Adrian Piteiu, prezent la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010.

El a precizat ca nu poate face o estimare privind costurile acestei investitii. In prezent, capacitatea de inmagazinare a Romgaz este de circa 2,8 miliarde metri cubi.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica). Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz). Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.

Cel mai mare depozit de inmagazinare din Romania este cel de la Bilciuresti (aflat la 40 km nord-nord-vest de capitala), din punctul de vedere al capacitatii de inmagazinare - 1,3 mld. mc/ciclu - si este localizat la o adancime de 2.000 m. Ciclul de inmagazinare al gazelor in depozit este de sase luni pe an, din luna aprilie pana in octombrie, iar ciclul de extractie gaze din depozit - din octombrie pana in aprilie anul urmator, potrivit Romgaz.

Rolul depozitarii in productie este sa aplatizeze in mod natural productia de gaze din timpul sezonului rece (cand cererea in sectorul comercial si rezidential este maxima) cu cea din timpul verii (cand cererea este scazuta), prin preluarea cantitatilor disponibile. Linializarea productiei reduce costul gazelor la consumatorul final, explica reprezentantii Romgaz.

Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri