Pictura "Garoafe” devine astfel cea mai importanta dintre lucrarile tranzactionate ale pictorului Stefan Luchian.

Tabloul este unul dintre cele mai reprezentative lucrari de-ale artistului, pastrat in amintirea romanilor drept cel mai profund pictor al naturii si florilor, in special.

Garoafele au fost, alaturi de anemone si dumitrite, subiectele cele mai indragite in perioada de maturitate a creatiei sale artistice. Picturile cu flori alcatuiesc un capitol esential al operei lui Luchian, marcand totodata momentul formarii unui gen de sine statator in pictura romaneasca.

O mare parte din creatia lui Stefan Luchian din perioada de apogeu, intre care si multe dintre picturile reprezentand flori, se afla in patrimoniul muzeal, iar scoaterea la licitatie a unei lucrari de o asemenea importanta artistica este un fapt exceptional.

In luna aprilie, a iesit pe piata cea mai valoroasa pictura a artistului tranzactionata pana atunci in Romania, inregistrand un record absolut de vanzare pentru Luchian: 132.000 euro, la Casa de Licitatie Artmark.

Recordul se pregateste sa fie intrecut pentru pictura „Garoafe”, o opera reprezentativa, provenind din colectia industriasului interbelic Adolf Grunberg Ruleta, estimata la valoarea de 200.000 de euro.

Tabloul va putea fi admirat intre 12 si 17 iunie la J.W. Marriott Grand Hotel, inainte de licitatia „Aur pe panza... o riposta eleganta data inflatiei”, care va avea loc pe data de 17 iunie tot la la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti.