Piata farmaceutica romaneasca isi reia trendul ascendent si inregistreaza la final de luna iunie o valoare de 1,30 de miliarde de euro, in crestere cu 19% fata de perioada similara din 2009.

Piata farmaceutica locala a raportat in primul semestru o crestere cu 19% exprimata in pret de achizitie de la 1,30 miliarde de euro in primul semestru al anului de la 1,09 in perioada ianuarie-iunie 2009, potrivit datelor companiei de studii de piata Cegedim, citate de A&D Pharma.

Raportul grupului farmaceutic A&D Pharma puncteaza principalele evolutii care au influentat rezultatele la final de iunie, in conditiile in care se estimeaza o scadere a PIB-ului cu 3% in perioada analizata.

Mediul legislativ a ramas dificil in prima jumatate a lui 2010: metodologia de calcul a pretului medicamentelor pe baza de reteta a ramas neschimbata astfel ca de la 1 aprilie 2010, pretul medicamentelor de import este calculat la o rata de schimb valutar fixa de 4,25 lei/euro, 3,06 lei/dolar si 2,80 lei/franc elvetian. Pretul CIP ramane neschimbat la un nivel minim din 12 state europene selectate de Guvern.

Pretul de referinta pentru arii terapeutice a fost introdus pentru afectiunile cronice si urmeaza sa fie introdus pentru afectiunile acute din septembrie 2010.

Normele privind implementarea mecanismului de „claw-back” au fost aprobate la sfarsitul lunii iunie 2010 astfel incat posesorul autorizatiei de punere pe piata si comercializare a produselor generice va rambursa statului un procent din cifra de afaceri realizata pe baza tuturor produselor pe baza de reteta. Mecanismul se va aplica retroactiv din ianuarie 2010.

In aprilie 2010, prin Contractul Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadru sistemului de asigurari sociale de sanatate
au fost aprobate limitari privind prescriptiile realizate de medicii de familie, acestea intrand in vigoare din iulie 2010. Statul va organiza de asemenea licitatii naNionale pentru distribuNia produselor oncologice injectabile care vor fi disponibile exclusiv in farmaciile de circuit inchis din spitale.

De la 1 iulie 2010, TVA a crescut de la 19% la 24% pentru toate produsele cu exceptia RX-urilor (produse cu reteta medicala). Pentru RX-uri, TVA ramane la 9%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Suntem consumatori fideli de medicamente. Cate cutii am cumparat in T2