Producatorul clujean de medicamente Terapia, controlat de grupul indian Ranbaxy Laboratories, a raportat, in primele sase luni ale anului, vanzari de 48 de milioane de dolari, in crestere cu 21% fata de perioada similara din 2009.

Rezultatele obtinute de producatorul clujean pozitioneaza Romania ca principalul motor de crestere al grupului indian pe piata europeana. In cel de-al doilea trimestru, indienii au incasat de pe piata romaneasca cu 27%, potrivit raportului financiar al companiei.

Producatorul clujean si-a propus pentru anul acesta atingerea unei tinte de 30 de milioane de lei pentru vanzarile din export, 80% dintre incasari fiind generate de comercializarea Faringosept pe piatele ex-sovietice.

In jur de 80% din exporturi inseamna vanzarile de Faringosept (antiseptic) realizate pe pietele ex-sovietice, unul dintre cele mai vechi branduri lansate de Terapia. Potrivit estimarilor sefului Terapia, la sfarsitul lunii iunie, Faringosept ar putea aduce in buzunarele companiei incasari de 24 milioane de lei (circa 5,8 mil. euro) anul acesta.

In ceea ce priveste cifra de afaceri estimata pentru intregul an in curs, Dragos Damian a precizat la momentul respectiv ca este dificil sa faca estimari in conditiile in care inca nu este clar cum vor fi compensate medicamentele de la 1 iulie. In 2009, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 310 milioane de lei (73,2 mil. euro).

Terapia ar putea decide anul viitor construirea unei noi fabrici de medicamente in cadrul unui parc industrial din Cluj. [Citeste aici mai multe detalii despre acest proiect].

La nivel european, Ranbaxy a inregistrat in primul semestru vanzari de 137 de milioane de dolari, in crestere cu 13% comparativ cu ianuarie-iunie 2009.

In total, vanzarile la nivel global, aferente celui de-al doilea trimestru, s-au ridicat la 458 de milioane de dolari, un avans de 22% fata de martie-iunie 2009. Profitul operational s-a cifrat la 90 de milioane de dolari.

Grupul Ranbaxy Laboratories, controlat in proportie de 64% de japonezii de la Daiichi Sankyo, au intrat pe piata romaneasca prin achizitionarea, contra valorii de 324 de milioane de dolari, a pachetului majoritar detinut de fondul american de investitii Advent International in cadrul producatorului clujean.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si