Antreprenorii de pompe funebre asteapta sezonul de varf din lunile decembrie-februarie pentru a se redresa, dupa ce si-au vazut in ultimul an afacerile afectate de criza economica, din cauza careia clientii aleg produse din ce in ce mai ieftine si renunta la o serie de servicii, potrivit Mediafax.
"Merge prost, ca peste tot, si pe piata serviciilor funerare. S-a trecut la produse ieftine. Omul zice ca oricum nu mai conteaza", se plange Mihai Bradu, administratorul companiei Servicii Funerare Stoica din Bucuresti.

El adauga ca scaderile sunt de circa 20% comparativ cu anul trecut si, "culmea", si mortalitatea a fost mult mai mica in aceasta vara.
Cea mai modesta inmormantare costa Servicii Funerare Stoica 1.400 de lei si include sicriu, inregistrare deces, imbalsamare, transport acasa al decedatului si oameni care manipuleaza sicriul. Cele mai scumpe sunt circa 10.000 de lei.

"Media pachetelor era spre 2.500 de lei prin 2008, iar acum a scazut spre 1.400 de lei, daca omul decedeaza acasa. Daca moare la spital, scade la 700 de lei, pentru ca se ocupa spitalul de o serie de formalitati", afirma Bradu.

El recunoaste ca business-ul inmormantarilor da o anumita siguranta si, chiar daca profitul e mai mic in acesti ultimi doi ani, macar exista.
"Vara si in posturi sunt cele mai proaste sezoane, pentru ca oamenii nu prea mananca. Cele mai bune sezoane sunt dupa posturi si in frig, adica in decembrie, ianuarie si februarie. In aceste perioade oamenii se supraalimenteaza si mor mai multi", explica Bradu.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, singurele luni in care mortalitatea a depasit 23.000 de persoane in ultimii doi ani au fost ianuarie si decembrie 2008 si ianuarie, martie si decembrie 2009. In medie, pe luna, mortalitatea este de circa 21.000 de persoane, iar singurele luni in care scade sun 19.000 de decedati sunt iulie, august si septembrie.

Elena Ioan, vanzator la magazinul de servicii funerare Portile Raiului din Bucuresti a constatat ca in ultimul an se cumpara sicrie mai ieftine si renunta la servicii.

"Daca pretul unui sicriu era 1.000-1.100 de lei in urma cu doi ani, acum a coborat la 500-600 de lei. Daca as avea la vanzare, oamenii ar cumpara sicrie si de 50 de lei. Renunta si la facutul actelor. Le fac singuri. Renunta la coroane, la transport, si mobilizeaza familia. Vanzarile au scazut la jumatate fata de 2008", spune reprezentanta Portilor Raiului.

Petronela Ungureanu, administrator la compania de servicii funerare Casa Eden din Barlad spune ca si in Moldova se simte criza, chiar daca marfa este mult mai ieftina comparativ cu Capitala.

"Comparativ cu 2008, cand era un avant si oamenii cheltuiau in nestire, acum cumpara strictul necesar si cat mai ieftin. Cei mai multi se rezuma la sicriu. Am pierdut clienti care au renuntat chiar si la cumpararea sicriului si l-au construit singuri acasa. La noi, un sicriu, cu tot cu cruce, costa 250 de lei. Oamenii nu se arunca la servicii complete, iar inmormantarile au devenit cat mai modeste", afirma ea.

Firmele din Moldova au incercat si varianta inmormantarii in rate, pentru a atrage mai multi clienti. "Nu prea merge. O masina o iei in rate, dar o vezi si te bucuri de ea. Pe cand un deces vrei sa-l uiti cat mai repede. Avem clienti, dar platesc intr-o perioada foarte scurta, adica o luna-doua", adauga Petronela Ungureanu.

Si preotii resimt criza, dar spun ca aceasta are si un efect benefic, pentru ca apropie oamenii.

"Numarul crestinilor prezenti la parastase este similar celor din anii trecuti, dar s-a diminuat consumul. Mancarea e mai putina. Sunt foarte frecvente cazurile in care nu mai percep bani la inmormantari, pentru ca oamenii imi spun dinainte ca n-au. Criza asta parca ne-a apropiat mai multi unii de altii", crede preotul Mihai Margineanu din Iasi.

In domeniu, totul scade pe timp de criza, si pretul sicrielor, si al serviciilor, chiar si cantitatea de mancare de la parastase. Exista o singura exceptie, locurile de veci.

Reprezentantii Adiministratia Cimitirelor din Bucuresti spun ca preturile de concesiune pentru locurile de veci au crescut "putin" in luna februarie, iar de atunci au stagnat.

Pentru antreprenorii de pompe funebre viitorul nu se intrezareste, totusi, intunecat. Rata mortalitatii este in crestere in ultimii ani, dupa cum spun datele statistice, de la 11,7 decese la mia de locuitori in 2007 la 12,5 in primul semestru al acestui an.

In acelasi timp, Fondul ONU pentru Populatie a anuntat in urma cu cativa ani ca Romania va avea 16 milioane de locuitori in 2050, din care jumatate pensionari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri