“Este dureros ca trebuie sa ofertam la preturi foarte mici, din cauza tarifelor pe care le practica firmele de pe piata neagra. Cele mai mici tarife pe care le ofera cei care nu platesc taxe la stat sunt de 7 lei/ora, pentru un om de paza neinarmat. Un tarif normal ar fi de 12 lei/lei pentru ca respectivul salariat sa fie cu actele in regula”, spune Daniel Timofei, director general la compania de paza Rosegur, fosta Dragon Star Guard, achizitionata in 2005 de spaniolii de la Prosegur, impreuna cu fondul de investitii spaniol GED Eastern Fund II.

Vreme de sapte ani, Timofei a lucrat pentru Lear Corporation, o companie americana specializata in productia si distributia unor sisteme variate pentru industria auto, cu peste 80.000 de angajati la nivel mondial.

Acolo a ocupat diverse pozitii in Statele Unite ale Americii si Asia si a fost selectat de managementul companiei ca unul dintre angajatii extrem de talentati, care dispune de abilitatile necesare pentru a ocupa, dupa o anumita perioada, functia de CEO.

In intervalul 2004 – 2006 a urmat un program de tipul Master of Business Administration (MBA) la Michigan State University (SUA).

“Cei de la Lear au o traditie in a-si trimite managerii foarte buni sa urmeze acelasi program de MBA. Cred ca este un lucru bun pentru ca astfel se cladeste mai usor cultura unei organizatii”, mentioneaza Timofei.

A plecat de la compania americana in primavara anului trecut, pentru ca isi dorea sa fie mai aproape de familie, iar Lear nu a reusit sa-i ofere o pozitie in Europa.

Revenit in Romania, s-a apucat de consultanta in management, dar nu a rezonat cu domeniul, una dintre cauze fiind ca “angajatorii din Romania nu inteleg beneficiile” pe care le ofera astfel de servicii.

Pentru ca nu mai dorea sa conduca fabrici a acceptat provocarea de a prelua fraiele Rosegur, de la spaniolul Jose Maria Martinez de Alegria.

“Businessul de paza si protectie este foarte complicat, iar imaginea pe care o are in Romania este una nemeritata”, precizeaza Timofei.

El da exemplul tarilor dezvoltate din Europa, unde paza si celelalte de servicii de securitate sunt vazute mult mai bine. “In Spania, un agent poate castiga de zece ori mai mult decat in Romania. Acest lucru se datoreaza faptului ca serviciile de profil sunt exclusiv private si, in consecinta, platite pe masura”, spune Timofei.

In Romania, foarte multi dintre agentii de securitate lucreaza pe salariul minim pe economie, la care se adauga un procent din tarifele oferite de clienti, in functie de complexitatea jobului.

Rosegur, alaturi de G4S Romania si de Securitas, unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, au infiintat Asociatia Profesionala a Companiilor de Securitate, care isi propune, in principal, sa faca lobby pentru modificarea legii in vederea imbunatatirii functionarii domeniului.

“Legea pazei prevede si ca institutiile publice sunt obligate sunt asigure servicii de paza si protectie, dar nu mentioneaza penalizari pentru cele care nu au astfel de servicii. Totodata, din cauza ca multe dintre firmele de pe aceasta piata nu-si platesc taxele catre stat, evaziunea fiscala are proportii uriase. Nu in ultimul rand, ne dorim ca foarte mute din obiectivele care sunt protejate acum de autoritati sa fie in grija societatilor particulare, asa cum ar fi normal”, afirma directorul general al Rosegur.

Citeste si:

In ciuda problemelor legislative si a concurentei neloiale, compania va incheia anul cu o cifra de afaceri de circa 80 de milioane de lei (18,6 mil. euro), in crestere cu 8% fata de valoarea de 74,1 milioane de lei (17,5 mil. euro) din 2009.

Avansul a fost determinat de majorarea portofoliului de clienti.

Vanzarile au crescut pentru ca au avansat infractionalitatea si tentatia de furt, in conditiile in care veniturile oamenilor s-au diminuat. Totusi, chiar daca nivelul cererii pentru serviciile noastre a crescut, oferta baneasca a scazut. Presiunea costurilor apasa pe toata lumea si suntem nevoiti sa luam contracte cu o marja mai mica, in ciuda faptului ca noi trebuie sa cheltuim mai mult cu investitiile”, explica Daniel Timofei.

Compania a investit 3 milioane de lei (0,7 mil. euro) in 2010, cea mai mare parte a banilor fiind directionata catre achizitia de masini, Rosegur avand o flota de peste 300 de vehicule.

Furnizorul de servicii de paza si securitate activeaza pe piata locala prin intermediul a patru divizii: paza (65% din cifra de afaceri), instalatii si sisteme de paza (10%), monitorizare si interventii (16%) si transport de valori (9%).

La inceputul anului, serviciile de paza aveau o pondere de 80% in afacerile companiei, insa migrarea clientilor catre instalatiile si sistemele de securitate a diminuat impactul pazei clasice in totalul businessului.

Obiectivul principal al companiei pentru sfarsitul anului il reprezinta trecerea pe profit, de la o pierdere de 2,3 milioane de lei in 2009, in vreme ce tinta pentru 2011 este o crestere cu 24% a cifrei de afaceri.

“Pentru 2011 ne dorim sa crestem businessul si sa acumulam o cota de piata cat mai mare. Aceste lucruri se pot realiza, in principal, printr-o mai mare eficienta operationala”, spune Timofei.

Rosegur si-a bugetat investitii de 4,8 milioane de lei (1,1 mil. euro) pentru 2011. De asemenea, compania dezvolta si un proiect care prevede realizarea unui centru de procesare a banilor.

“Un astfel de centru ar necesita o investitie de cateva milioane de euro, insa noi vrem sa dezvoltam acest business treptat. Pe masura cresterii cererii, vom extinde si centrul”, mai spune Timofei.

Potrivit propriilor date, afacerile cumulate ale celor mai importanti zece jucatori din sectorul de paza si protectie din Romania, se ridica la circa 180 de milioane, acestia concentrand 80% din piata.

In portofoliul de clienti al companiei se regasesc nume precum BCR, BRD, Garanti Bank sau Inditex.

Principalii jucatori din piata locala de profil sunt G4S Security Services (Danemarca), BGS (Romania), Securitas Security Services (Suedia), Rosegur (Spania), UTI Group (Romania) si Interguard Grup (Romania).