Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) estimeaza pentru 2011 economii la bugetul alocat consumului de medicamente de patru ori mai mare fata de anul curent, pana la 1.000 de milioane de lei (aproximativ 238 milioane de euro).
"O crestere cu 1% a cotei de piata a produselor farmaceutice generice poate conduce la economii din bugetul public de 80 milioane de lei. La randul lor, pacientii platesc mai putini bani pentru a obtine aceeasi eficienta terapeutica, siguranta in administrare si rezultate pozitive fata de propria sanatate, prin cresterea accesibilitatii tratamentelor de care au nevoie. Medicii si farmacistii isi pot administra mai bine bugetele proprii", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de APMGR.

Modificarea cadrului de reglementare in sensul incurajarii utilizarii medicamentelor generice a condus la cresterea cu 2% a cotei de piata a acestora in perioada iulie-decembrie 2010. In aceeasi perioada, economiile care s-au realizat la bugetul Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin incurajarea prescrierii, recomandarii si utilizarii de medicamente generice au totalizat 250 milioane de milioane de lei.

Medicamentele generice sunt acele medicamente iesite de sub protectia patentului/copii ale celor orginale (medicamente princeps), cu care sunt echivalente din punctul de vedere al compozitiei si al efectelor terapeutice. Pretul medicamentului generic este reglementat la un nivel maxim de 65% din cel al originalului cu care este echivalent. La 1 iulie anul curent, a fost aplicat un nou mecanism de compensare, astfel incat medicamentele sunt decontate de CNAS in functie de cel mai mic pret din cadrul unei clase terapeutice.

APMGR sustine ca economiile obtinute prin folosirea de medicamente generice pot fi utilizate pentru medicamentele inovative (originale) incluse in programele nationale pentru boli cronice ca diabetul, SIDA sau cele degenerative reumatismale.

"Dovada sta faptul ca volumele de medicamente generice utilizate in a doua parte a anului 2010 au crescut cu 10%, fapt care atesta marirea gradului de acces al pacientilor la tratament. Acesta este unul dintre cei mai importanti indicatori a carui imbunatatire poate conduce la ameliorarea starii de sanatate a populatiei", se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Potrivit Asociatiei Europene a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA), prin utilizarea lor, medicamentele generice au creat deja economii de peste 30 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, iar medicamentele nou introduse pe piata, biosimilare, contribuie cu 1,4 miliarde de euro anual la sistemele de sanatate europene.

“Pana in 2012 se asteapta intrarea in uz a inca cel putin 15 molecule generice, la preturi accesibile, ce vizeaza cele mai importante arii terapeutice din sfera aparatului cardio-vascular, a sistemului nervos central, a bolilor reumatice, ale tractului digestiv, precum si al cancerului. Acest fapt este de natura sa conduca la noi economii pentru pacienti, dar si pentru bugetul asigurarilor sociale de sanatate. In aceste conditii, estimam ca in 2011 valoarea cumulata a economiilor realizate la bugetul alocat cheltuielilor cu medicamente va totaliza 1.000 milioane de lei”, afirma Dragos Damian, presedintele APMGR.

Dragos Damian este totodata si directorul general al producatorului clujean de medicamente Terapia Ranbaxy, cu afaceri estimate anul acesta la 350 de milioane de lei (83,3 mil. euro), excluzand exporturile de 15 milioane de euro.

Din APMGR fac parte companiile producatoare si importatoare Actavis, Antibiotice, Biofarm, Egis, Gedeon-Richter, Labormed, Sandoz, Terapia Ranbaxy, Teva si Zentiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri