Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) sprijina initiativa Executivului de a esalona plata datoriilor contribuabililor catre ANAF, dar considera ca nivelul garantiilor suplimentare solicitate este destul de ridicat si limiteaza accesul societatilor la aceasta procedura, informeaza Mediafax.
"Initiativa Guvernului de a sprijini firmele aflate in dificultate dar cu perspective de dezvoltare economica este una laudabila, insa nivelul garantiilor suplimentare cerute, care poate atinge un procentaj de la 10% pana la 40% din sumele esalonate la plata, este unul destul de ridicat. Practic, daca ar avea aceste resurse, firmele nu ar mai opta pentru o esalonare a datoriilor, iar cele care au reala nevoie nu vor avea de unde sa prezinte astfel de garantii, deci nu vor putea beneficia de facilitate", a declarat vicepresedintele AmCham Romania, Ionut Simion.

OUG 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata a fost publicata in Monitorul Oficial in a doua parte a lunii martie.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, OUG 29/2011 urmareste acordarea unor inlesniri, sub forma esalonarii la plata, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cu exceptia celor care sunt stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF.

"O astfel de masura se doreste a fi un sprijin pentru contribuabili persoane fizice si persoane juridice, in vederea depasirii dificultatilor conjuncturale care au generat incapacitatea temporara de plata, prevenindu-se, pe aceasta baza, producerea unor eventuale efecte economice si sociale negative. Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante se acorda pe o perioada de maxim 5 ani pentru toti contribuabilii, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare al acestora, atata timp cat nu au intervenit incidente in ce priveste functionarea normala a acestora", se mai spune in nota.

Prin grupul de lucru pe fiscalitate, AmCham Romania apreciaza ca mecanismul si nivelul de garantare prevazute in OUG 29/2011 limiteaza considerabil numarul companiilor care pot recurge la acest mecanism de esalonare, periclitand in mod serios scopul emiterii acestui act normativ, si anume sprijinirea mediului de afaceri si sustinerea firmelor aflate in dificultate datorita crizei economice.

Potrivit comunicatului, AmCham Romania incurajeaza extinderea procedurii si la celelalte tipuri de creante fiscale, altele decat cele administrate de ANAF, cum ar fi creante administrate de bugetele locale, de Administratia Fondului pentru Mediu, etc.

"Necesitatea unei astfel de proceduri a fost resimtita de catre mediul de afaceri de multa vreme, in special in contextul existentei unor practici similare in multe alte tari europene", se mai spune in comunicat.

AmCham Romania este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri si reprezinta 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde de dolari si mai mult de 150.000 de locuri de munca create.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri