Romania a inregistrat progrese in domeniul sigurantei activitatilor nucleare in scopuri pasnice, in ceea ce priveste protectia personalului expus, a populatiei, a mediului si a proprietatii, este concluzia unei misiuni de evaluare a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). \"Cele patru mii de societati comerciale care folosesc surse radioactive le folosesc in conditii legale, respectand reglementarile noastre si reglementarile AIEA.
Atunci cand am dat autorizarea de functionare pentru Cernavoda, am dat-o in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene si cu cele ale Agentiei Internationale de la Viena", a declarat Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Expertii AIEA au evaluat capacitatea CNCAN de a verifica desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare in scop pasnic, cu indeplinirea conditiilor de securitate nucleara, de protectie a personalului expus profesional, a populatiei, a mediului si a proprietatii, cu riscuri minime prevazute de reglementari si cu respectarea obligatiilor care decurg din acordurile si conventiile la care Romania este parte, a afirmat Zsombori.

El a adaugat ca unii dintre cei mai buni specialisti din lume in domeniul activitatilor nucleare au confirmat faptul ca aceasta componenta a resursei umane este buna.

Seful Misiunii de Evaluare in Romania pentru Organismele de Reglementare (IRRT) a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Gustavo Caruso, a afirmat ca Agentia va pregati un raport care va fi pus la dispozitia Guvernului, pentru ca acesta sa ia toate masurile necesare pentru imbunatatirea activitatilor nucleare.

Timp de zece zile, echipa expertilor a evaluat activitatea CNCAN in vederea intaririi organizarii si activitatii acesteia. Gustavo Caruso a evitat sa faca vreo comparatie intre Romania si tarile din jur in ceea ce priveste gestionarea resurselor radioactive.

Seful CNCAN a precizat ca Romania este singura tara in care au fost trei misiuni ale expertilor de la Viena in opt ani, Franta si Statele Unite avand cate doua astfel de misiuni. Vilmos Zsombori a precizat ca altele sunt problemele in Statele Unite, unde sunt 103 reactoare de putere si altele in Romania, unde este unul singur.

Cu toate acestea, a precizat el, "nu suntem mai putin pregatiti decat specialistii din alte tari".

In cadrul misiunii, expertii internationali s-au deplasat la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, la Centrul de Urgenta CNCAN, Institutul Oncologic "Prof. Doctor Trestioreanu", Laboratorul de Medicina Nucleara si Brahiterapie, Laboratorul de Control Nedistructiv.

In ultimii zece ani, la solicitarea Guvernului au venit in Romania zece experti internationali din sapte tari, pentru a evalua, in conformitate cu practicile statelor membre, structura in domeniul securitatii nucleare si in domeniul securitatii transporturilor, al deseurilor radioactive si radioprotectiei. Ultima misiune a expertilor de la Viena a fost in 2002.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri