In conditiile in care insamantarea de toamna s-a facut tarziu, multe suprafete agricole nu au rezistat temperaturilor joase
Dupa inundatiile de anul trecut, care au afectat inclusiv insamantarea agricola de toamna, acum gerul le da batai de cap producatorilor agricoli.
Suprafatele care au avut de suferit nu se cunosc precis, iar cifrele care circula sunt deocamdata contradictorii. Ce se stie cu siguranta este ca dintre culturile care au avut cel mai mult de suferit sunt rapita si vita-de-vie.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole, in special in judetele din sudul tarii, au fost afectate de temperaturile scazute din ultimele zile, pagubele cele mai mari fiind inregistrate la rapita. "Estimam ca avem pierderi destul de importante la rapita, dar si la grau sunt ceva pagube", a spus Flutur, care a adaugat ca este vorba de judetele Galati, Braila si Calarasi. Ministrul a precizat ca zonele cele mai afectate sunt judetele din sudul tarii, deoarece nu exista un strat de zapada care sa protejeze culturile impotriva gerului. Pentru moment, pagubele nu sunt mari la nivelul tarii, insa daca temperaturile scazute se mentin mai multe zile, este posibil ca suprafetele cu pierderi sa creasca, a mentionat Flutur.

In prezent, reprezentantii Directiilor agricole judetene evalueaza starea culturilor. Romania a cultivat in toamna anului trecut 2,16 milioane de hectare de grau, in timp ce la rapita au fost cultivate 175.864 hectare.

Scurteli: 20% din productia de grau, afectata

Potrivit presedintelui Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale, Ioan Scurteli, procentul culturilor agricole de toamna (grau, rapita, orz) afectate de ger ar fi mult mai mari. "Stratul de zapada lipseste din multe regiuni ale tarii, astfel incat gerul ar fi putut distruge aproximativ 20% din productie", a declarat acesta.

El a precizat pentru "Curierul National" ca ministrul Agriculturii nu s-a referit decat la suprafetele compromise suta la suta. Scurteli a afirmat ca exista suprafete insemnate care nu au fost distruse complet, insa, datorita faptului ca au fost insamantate tarziu, vor avea productivitate scazuta. "Este posibil ca foarte multe loturi de grau insamantate in toamna sa fie afectate, in conditiile in care s-a semanat foarte tarziu din cauza ploilor de toamna. Ganditi-va ca s-a semanat in noiembrie, iar data limita ca o cultura sa se dezvolte normal este de 15 octombrie.

Dupa aceasta data, graul nu are timp sa se infrateasca, sa devina puternic pentru a face fata gerului. Vom vedea exact in primavara cati frati mai sunt viabili. Daca la grau scade productivitatea, rapita se distruge complet de la ger. Insa ea se poate reinsamanta in primavara, graul nu. Noi nu avem soiuri de grau care sa poata fi insamantate in primavara", ne-a declarat Scurteli. Potrivit acestuia, cea mai afectata pare a fi zona de sud a tarii, din cauza lipsei zapezii. "In sud este Insula Mare a Brailei, care se afla in situatia aceasta si care are 60.000 ha", a conchis presedintele APAC.

Podgoriile din Moldova, la inghet

In conditiile in care temperaturile au scazut noaptea pana la minus 25 de grade Celsius in Moldova, saptamana trecuta, nici culturile de vita-de-vie nu au scapat de inghet.

Directorul Statiunii de Cercetari Viticole Iasi, Mihail Popescu, a declarat pentru Mediafax ca temperaturile pana la care vita-de-vie poate rezista, in conditiile unei intretineri corespunzatoare a podgoriilor, ajung la minus 20 de grade Celsius. In acelasi timp, sunt deosebit de periculoase schimbarile bruste de temperatura, care pot produce pagube insemnate. Romania dispune de o suprafata de vita-de-vie pe rod de circa 191.000 de hectare, dintre care peste 104.000 hectare reprezinta vie nobila, detinuta in cea mai mare parte de producatori individuali (peste 1,2 milioane de proprietari).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri