Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea contracta credite bancare in valoare de pana la 125.000 lei garantate de stat in proportie de 80% si cu o dobanda subventionata de pana la 70%, masura decisa de Guvern pentru depasirea dificultatilor financiare cauzate de criza, scrie Mediafax.
Procedura de sprijin a IMM a fost reglementata prin ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern.

Actul normativ instituie o schema in baza careia Fondul National de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, in numele si in contul statului, creditele ce urmeaza sa fie contractate de intreprinderile mici si mijlocii.

Garantia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobanzi, comisioane si alte speze datorate de beneficiar institutiei de credit, insa nu va trece de 100.000 de lei. Dobanda va fi subventionata in proportie de 70%, in limita a 6,5% pe an.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Karoly Borbely, sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, pentru acoperirea cheltuielilor cu aprovizionarea, productia, desfacerea, executarea de lucrari si prestari servicii, pentru constituirea, prelucrarea si valorificarea stocurilor, precum si pentru alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente.

Bugetul alocat acestui program in acest an se ridica la 24 milioane lei pentru subventionarea dobanzii si la 400 milioane lei pentru garantarea creditelor, cu un numar estimat de 4.000 firme beneficiare.

Pentru perioada 2011-2013, Guvernul estimeaza ca aproximativ 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor benefia de acest program, bugetul total aferent subventiei ridicandu-se la 165 milioane lei.

Sursa de plata a garantiilor partiale acordate de Fond pentru creditele contractate de IMM este bugetul de stat, plafonul urmand sa fie aprobat prin hotarare de guvern.

"Din punct de vedere al ajutorului de stat, acest mecanism de sprijin pentru IMM va imbraca forma unei scheme de ajutor de minimis", se arata in ordonanta.

Pentru a putea aplica la acest program, beneficiarul trebuie sa sa constituie in favoarea finantatorului si a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, proportional cu procentul de garantare, o garantie reala mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare.

Premierul Emil Boc a solicitat conducerii Ministerului Economiei sa transfere o parte dintre angajatii institutiei la Agentia pentru IMM, pentru a derula acest program.

Intr-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arata ca pentru accesarea program este necesar ca firma sa aiba minimum doi ani de functionare, sa nu fie in procedura de insolventa, sa prezinte garantii colaterale de pana la 40%, sa nu fie in dificultate conform directivelor europene, sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat, sa nu se afle "in litigiu" cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei sau cu institutia de credit unde doreste sa ia un credit, sa nu figureze cu credite restante in centrala riscurilor bancare sau cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in centrala incidentelor de plati.

Nu sunt eligibile activitatile de intermedieri financiare, tranzactiile imobiliare, asigurarile, cele de productie, armament, alcool, tutun, cele de comercializare tutun si cele care sunt interzise pentru a fi finantate ca si ajutor de minimis, respectiv agricultura primara, de prelucrarea produselor agricole in anumite conditii, de pescuit.

Programul va avea la baza o aplicatie electronica aflata pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri