"Evident, a fost o greseala ca unele tari din sud sa fie acceptate prematur in zona euro, dar acum nu exista alta cale decat plata datoriilor acestora prin transferuri. As vrea sa spun ca este vorba despre o plata singulara, dar nu cred ca cineva din Germania crede inca asta, si nici nu ar trebui sa creada. Este o problema pe termen lung", comenteaza Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, intr-un interviu pentru Der Spiegel, preluat de Mediafax.

Germania ar putea obtine insa, in schimb, concesii politice importante de la celelalte state din zona euro, precum instalarea unui presedinte european puternic sau a unui ministru de finante european, considera el.

Rogoff noteaza totodata ca intrarea Greciei, Portugaliei sau Irlandei in default (incapacitate de plata) nu ar fi o problema semnificativa, deoarece cele trei economii sunt relativ mici si nu ar trage dupa ele economia globala.

Citeste si:

"Daca Statele Unite sau Germania ar intra in default, ar fi o cu totul alta problema. Nu ma refer la genul de default tehnic in care ar fi putut intra SUA daca Congresul nu ar fi ridicat plafonul datoriei de stat. Daca s-ar fi intamplat aceasta prostie, ar fi fost corectata urgent, cu unele pagube pe termen lung. Cel mai probabil, SUA ar fi platit dobanzi ceva mai mari pentru cateva decenii. Dar situatia SUA este foarte diferita de cea din Europa, unde unele tari sunt practic falimentare", a afirmat economistul.

Rogoff il critica in interviu pe presedintele american Barack Obama pentru ca a cedat presiunilor din directia Partidului Republican in negocierile privind plafonul datoriei de stat, facand numeroase concesii pentru a evita acel asa-numit default tehnic.

Totodata, economistul considera ca modul in care guvernele marilor economii ale lumii au perceput criza si recesiunea din ultimii ani este gresita, iar bancile centrale ar trebui sa accepte o inflatie mai ridicata timp de cativa ani, care ar contribui la depasirea "depresiei". In plus, solutia de "stimulare fiscala" nu este valabila in situatia actuala si nu poate oferi decat o ameliorare temporara a problemelor, a aratat Rogoff.