Programul "Cardul Kogalniceanu", prin care statul garanteaza creditele pentru intreprinderi mici si mijlocii si subventioneaza dobanzile aferente, va fi operational vineri, 9 septembrie, cand firmele interesate se vor putea inscrie online pentru a beneficia de acest sistem, a anuntat premierul Boc.
El s-a intalnit, marti, cu reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor IMM si ai Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor destinate IMM, pentru discutii privind programele "Cardul Kogalniceanu" si "Prima Casa", informeaza Mediafax.

La finalul discutiei, seful Guvernului a prezentat date generale privind cele doua programe si a insistat asupra faptului ca, prin masurile adoptate de Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri, au fost "salvate" peste 200.000 locuri de munca.

El a amintit totodata ca proprietarii de apartamente care suporta cheltuielile aferente lucrarilor de reabilitare termica derulate pe baza certificatului energetic vor fi scutiti, dar cu acordul consiliului local, pentru o perioada de sapte ani de la plata impozitului pe locuinta.

Prin programul "Cardul Kogalniceanu", statul garanteaza in proportie de 80% creditele accesate de intreprinderile mici si mijlocii si subventioneaza cu pana la 50% dobanzile acestora. Garantia statului nu trece insa de 100.000 de lei, iar plafonul de subventionare a dobanzii este de 125.000 lei/an/beneficiar.

Suma acordata reprezinta 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar valoarea este limitata la 30% din cifra de afaceri daca firma are si alte facilitati de credit.

Citeste aici ce trebuie sa stii despre Cardul Kogalniceanu pentru finantarea IMM-urilor

In program s-au inscris zece banci, respectiv BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Alpha Bank, Garanti Bank, OTP Bank Romania, Pro Credit Bank si Unicredit Tiriac Bank.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Guvernul a decis in martie ca garantia statului sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si vor un confort sporit.

In urma cu doua saptamani, premierul declara ca prin noul program au fost acordate 4.173 de garantii, in valoare de 160 de milioane de euro, din care 80 de milioane de euro de la cele 16 banci participante si restul de la stat, prin fondul de garantare.

Cea mai mare pondere este detinuta de apartamentele cu doua camere, iar pe primul loc se afla orasele Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri