Lucrarile de depoluare de la Arpechim vor costa mai mult de 400 de mil. euro

Lucrarile de decontaminare care vor fi executate pe platforma combinatului Arpechim de la Pitesti vor costa peste 400 de milioane de euro, iar cheltuielile vor fi acoperite de statul roman, conform clauzelor din contractul de privatizare a societatii Petrom.

"Statul roman s-a angajat, la privatizarea Petrom, sa plateasca orice decontaminare istorica la Arpechim (...) Din datele pe care le avem acum, acest lucru inseamna peste 400 de milioane de euro.

In momentul de fata, 50 de milioane de euro sunt pusi de catre Petrom la trezorerie, deci putem sa-i folosim. (...) Ca sa finalizam aceste decontaminari trebuie sa gasim solutii dupa 2013 si din bani europeni, pentru ca nu ne putem permite din buget sa cheltuim atatia bani", a declarat ministrul Laszlo Borbely in timpul unei vizite facute la Oarja, in judetul Arges.

Referitor la accesarea fondurilor europene, Borbely a spus ca aceasta ar putea fi o solutie si pentru celelalte zone poluate din Romania, in conditiile in care statul nu are resursele pentru a acoperi costurile de decontaminare, scrie Mediafax.

"In momentul de fata, in Romania sunt peste 1.200 de situri contaminate. Avem o strategie finalizata, ne mai trebuie bani. O parte pot fi rezolvate, probabil, din bani europeni. Pana in 2015 avem in jur de 170 de milioane de euro pentru a putea decontamina macar o parte din aceste situri, dar suntem departe de rezolvare", a mai spus Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor a vizitat, marti, statia de tratare a namolului, solului si apei, ridicata in localitatea argeseana Oarja, in apropiere de Pitesti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri