Pesedintele Traian Basescu a declarat, la TVR, ca Petrom a scumpit motorina "in plina campanie agricola" nu pentru ca a existat cerere mare, ci pentru ca detine monopol pe resursele de titei, seful statului precizand ca ii raspunde astfel directorului general al companiei, Mariana Gheorghe.

"Nu intotdeauna ne place ce ne face Petrom-ul. Spre exemplu, mie nu mi-a placut doamna directoare Mariana Gheorghe, iesita in plina campanie agricola sa spuna «Am marit pretul la motorina, desi a scazut pretul la titei pe plan mondial», cu explicatia «Pentru ca este cerere». Iar explicatia corecta era alta: nu, pentru ca aveti monopol, doamna Mariana Gheorghe, da? (...) Are monopol pe resursele de titei ale tarii si scoate cu 16 dolari", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mai afirmat ca "nu spunea nimeni nimic" daca Mariana Gheorghe nu ar fi explicat cresterea pretului la motorina prin cererea mare.

"Dar realitatea ramane: managementul, banii pe care i-a produs Petromul, de cand s-a privatizat, pentru bugetul de stat sunt de cateva sute de ori mai multi decat cand Petromul era al statului, pentru ca de acolo fura toata lumea", a mai spus seful statului, in contextul in care se referea la necesitatea privatizarii unor companii detinute de stat pentru diminuarea pierderilor generate la buget.

Profitul net al Grupului Petrom s-a dublat in primele noua luni, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), si a depasit castigul record de anul trecut, iar vanzarile au avansat cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului si optimizarii activitatii operationale.

Grupul a consemnat anul trecut un castig record de 2,19 miliarde lei.

Rezultatele din primele noua luni sunt neauditate si prezinta rezultatele consolidate ale Grupului Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in primele noua luni cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Instrumentelor de acoperire a riscurilor priovind pretul titeiului (swap) au determinat pierderi de 308 milioane lei (73,2 milioane euro) in EBIT, fata de un castig de 114 milioane lei in primele noua luni ale anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romgaz ar putea sa preia participatia ExxonMobil in Marea Neagra