Leul greu creste inflatia

Rata inflatiei va fi mai mare in martie si in aprilie decat in alte luni ale anului, ajungand pana la 0,7%, respectiv 0,8%. Una dintre cauzele precizate de analisti este afisarea preturilor si in leu greu. In luna aprilie, la cresterea indicelui preturilor de consum vor contribui si majorarile de tarife la energie si ajustarea accizelor.

"In luna martie, rata inflatiei ar putea ajunge pana la 0,7%, iar in aprilie pana la 0,8%", apreciaza analistul financiar Florian Libocor. In cazul in care nu s-ar fi inceput afisarea in paralel a preturilor in moneda actuala si cea denominata, analistul apreciaza ca nivelurile maximale ale ratei inflatiei ar fi fost de 0,6% in martie si de 0,7% in aprilie. Libocor precizeaza insa ca "aceste niveluri nu trebuie privite ca certitudini, ci ca valori probabile deoarece in aceste luni economia se va confrunta cu doua din provocarile esentiale ale anului in curs: leul greu, ale carui efecte sunt preluate din martie si care ar putea genera usoare presiuni inflationiste, si liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei din aprilie, care prin prisma aprecierii monedei pe care o va genera va actiona in sens invers sustinand dezinflatia. Pe langa acestea mai sunt influentele inflationiste sezoniere - date de extraconsumul aferent sarbatorilor de Paste - al caror efect va fi probabil amplificat de majorarile tarifelor la energie si utilitati peste nivelurile programate initial".

Alti analisti considera insa ca "impactul denominarii asupra ratei inflatiei nu va fi unul important". "Nu cred ca vor exista cresteri de preturi semnificative. Rotunjirile vor avea loc la preturile mai mici de 10.000 lei, preturile acestea neavand un impact mare", afirma seful Departamentului de cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank, Mihail Ion. El afirma insa ca in aprilie inflatia va fi mai mare decat media inregistrata in ultimele luni, dar din cauza majorarii tarifelor la energie, respectiv a ajustarii accizelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri