Rata medie de crestere a exporturilor s-a apropiat de zero, dupa cum arata cifrele din februarie ale Institutului National de Statistica (INS), iar in termeni ajustati sezonier lucrurile stau chiar mai prost, dupa cum remarca analistii economici. Poate incetinirea dramatica a exporturilor sa anticipeze o noua recesiune?
In februarie, exporturile au scazut cu 0,4% la valorile exprimate in euro, dar au crescut cu 1,9% in lei, comparativ cu nivelul similar de anul trecut, . De asemenea, exporturile din februarie au crescut cu 1% fata de ianuarie, la valorile exprimate in euro, si cu 1,9% la cele in lei.

Potrivit economistului ING Bank Vlad Muscalu, cifrele din februarie sunt mai slabe decat asteptarile, dar confirma tendinta inceputa in trimestrul 3 de anul trecut.

Graficul de mai jos arata scaderea exporturilor in termeni nominali, inceputa in septembrie 2011.



Vlad Muscalu a subliniat ca rata medie de crestere a exporturilor a aterizat undeva foarte aproape de zero, fata de o crestere medie de 10% in ultimul trimestru al anului trecut. De asemenea, potrivit ajustarilor de sezonalitate facute de economist, exporturile inregistreaza chiar o scadere in termeni anuali.

El a adaugat ca exporturile au scazut atat in afara Uniunii Europene, unde schimburile sunt mai volatile, dar si in cadrul UE.

Graficul urmator arata evolutia anuala a exporturilor. Se observa o reducere brusca a ritmului de crestere incepand cu anul 2011, in primul rand ca urmare a efectului de baza, dar si pe fondul cererii externe slabe, care a inceput sa se simta de la inceputul acestui an.



"Vom continua sa vedem activitatea economica legata de cererea externa extrem de slaba in primul trimestru si probabil trimestrul doi", a spus economistul ING.

Pe de alta parte, economistul Florin Citu atrage atentia asupra balantei comerciale din primele doua luni din acest an. "In 2012, pentru prima data din 2008, incepem anul cu un deficit comercial mai mare decat in anul anterior", a scris Citu pe blogul personal.

El a explicat ca un deficit comercial mai mare poate sa fie rezultatul unei cresteri atat a importurilor mai rapida decat cresterea exporturilor sau de scadere mai lenta a importurilor decat a exporturilor.

"In primul caz vorbim despre un deficit “bun” (atata timp cat nu ajunge iar la cote alarmante si este finantat cu capital pe termen scurt) pentru ca este rezultatul cresterii cererii interne dar si a competitivitatii internationale. In al doilea caz vorbim de un deficit “rau” pentru ca scade atat cererea interna cat si competitivitatea internationala (sau scade cererea externa)", a comentat Citu, care a subliniat ca Romania este de cateva luni mai aproape de un deficit “rau” decat de unul “bun”.

Contractia din T1 nu mai este o necunoscuta. Ce urmeaza in T2?

Majoritatea analistilor se asteapta la contractie economica in trimestrul I din acest an, in conditiile in care atat exporturile, cat si productia industriala au incetinit.

Economistul ING Bank a explicat ca, desi productia industriala a crescut in ianuarie, dupa patru luni de scadere, probabil ca in februarie va inregistra un nou declin, mult influentata de vremea foarte proasta.

"Intrebarea cheie este daca vom avea scadere economica si in trimestrul doi din acest an. Trebuie sa avem in vedere ca s-au schimbat destule lucruri, mai ales in piata monetara europeana, si au aparut anumite riscuri in ceea ce priveste prognoza de crestere pentru T2", a precizat Muscalu.

De asemenea, si economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, vede minus in primul trimestru, dar crede pe de alta parte ca pentru a evalua mai bine performanta economiei ar trebui exclusa agricultura, care a avut o pondere de circa 6% in PIB-ul de anul trecut.

"Daca excludem agricultura, economia este cam la acelasi nivel in trimestrul I fata de trimestrul anterior", a adaugat Bucsa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri