BNR nu poate reduce brusc dobanzile pentru a tempera avantul speculatorilor (parghia pe care o are la indemana este dobanda de interventie), pentru ca acest fapt ar crea presiuni inflationiste. Cel mai probabil scenariu este ca fondurile speculative sa intre in primele momente ale liberalizarii contului de capital, iar cursul de schimb leu-euro sa scada puternic. Daca isi intarzie prea mult intrarea, riscul este sa vanda prea ieftin euro iar profitul realizat sa fie diminuat prin repatrierea la un curs mai mare. Mai departe, momentul de iesire al acestor fonduri depinde de mai multi factori: evolutia dobanzilor, performantele macroeconomice. O retragere precipitata poate avea insa efectul invers: euro se poate aprecia la fel de brusc.
Strategii de castig
Daca aveti programate in perioada imediat urmatoare achizitii importante la un pret ferm in euro, ar fi mai indicat sa amanati tranzactia. Si asta pentru ca aveti sanse mari sa achizitionati euro la un curs mai mic. Pentru cei care nu si-au transformat inca econommiile din euro in lei, decizia este mai dificila. Si asta pentru ca, la un curs mediu leu-euro de 40.000 lei in 2004, este greu de crezut ca vom avea o depreciere a monedei nationale de 10% in acest an. Or, aceasta ar corespunde unui curs mediu pe 2005 de aproximativ 36.000 lei/euro, adica nu departe de valorile din acest moment. Cu alte cuvinte, cei care au amanat prea mult sa-si transforme economiile din valuta in lei se pot trezi ca pierd o buna parte din dobanzile la termen in lei prin deprecierea pe sfarsit de an a monedei nationale.
Pariu pe aprecierea leului
Ma astept la un curs de schimb care sa scada semnificativ in primele momente dupa liberalizarea contului de capital si sa cunoasca apoi reveniri spre sfarsitul anului. Investitorii straini cu care am discutat marturiseau ca mizeaza mai mult pe castigul obtinut din aprecierea leului decat pe cel realizat din dobanzile la termen.
Radu Craciun, analist ABN AMRO
BNR "invrajbeste" speculatorii
BNR face un pariu cu piata incercand sa "invrajbeasca" banii speculativi din strainatate. S-au creat pentru fondurile intrate mai devreme conditiile unor profituri fabuloase de 25-30% (10% dobanda si 20% aprecierea leului). A fost ca o invitatie de marcare a profitului, pariind impotriva unui leu aflat la un curs nesustenabil, exact cand sunt asteptati banii "mai prosti" care au stat la coada liberalizarii pentru a intra. Astfel, actualul leu supraapreciat ar putea cunoaste corectii importante inca din semestrul al doilea.
Radu Limpede, analist economic
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: