Daca maine am intra in Uniunea Europeana, si nu punem la socoteala vecina noastra, Bulgaria, Romania ar fi cea mai saraca tara dintre cele deja integrate. Asta cel putin din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, care, calculat pe baza puterii de cumparare (PCS), era in 2004 de 7.100.

Ne putem face o imagine a situatiei doar comparand acest indicator cu cel din Ungaria, de pilda, care se ridica la 13.600. O cota impresionanta in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor este detinuta de Luxemburg, care se afla la polul opus tarii noastre, cu o putere de cumparare de sapte ori mai mare. PSC reprezinta moneda de referinta stabilita la nivelul UE pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare (de unde si datele de mai sus) si este o unitate de valuta conventionala care exclude influenta diferentelor intre nivelul preturilor dintre tari. Cea mai mica valoare a PIB/locuitor dintre tarile membre s-a inregistrat in Letonia, fiind de 5,3 ori mai mica decat cea a Luxembugului.

Romania, cele mai mari cresteri la preturile de consum

Puterea de cumparare este, evident, afectata de cresterea preturilor de consum. Indicii preturilor de consum calculati in procente arata ca Romania o duce cel mai prost din acest punct de vedere. Astfel, tara noastra a cunoscut cele mai mari cresteri ale preturilor de consum dintre statele integrate. Fata de anul 2004, in Romania procentul de crestere a preturilor a fost mai mare cu 9%, fata de Suedia, unde preturile au crescut doar cu 0,5%.

Cu toate ca, in cazul in care am face deja parte din Uniune, Romania ar fi codasa in contextul puterii de cumparare, rata de crestere a Produsului Intern Brut este comparabila cu cea a noilor tari integrate. Tara noastra a inregistrat pentru anul 2005 o rata de crestere de 4,1%, cu mult peste nivelul mediu din tarile membre UE, situat la 1,6%. Rata de crestere a PIB a fost cea mai ridicata in Letonia (10,2%), Estonia (9,8%) si Lituania (7,5%).

Nu avem someri, dar nici populatie ocupata

O situatie aparent paradoxala este semnalata in Programul European de Comparare. Astfel, din punct de vedere al ratei somajului, putem spune ca stam relativ bine, dat fiind faptul ca ne situam la 8%, sub media europeana cu 0,7% si cu 9% fata de Polonia si Slovacia. In acelasi timp, Romania ocupa ultimele locuri in ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei. Aceasta situatie poate fi explicata prin faptul ca aproape o treime din populatie lucreaza in agricultura, la aceasta adaugandu-se, bineinteles, si cei aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in alte state. Cea mai ridicata rata de ocupare s-a inregistrat in Danemarca (75,7%), pe cand cea mai scazuta (51,7%) a fost in Polonia. Cu o rata de ocupare de 57,9%, Romania se situeaza la o diferenta de aproximativ 5 puncte procentuale sub rata medie de ocupare din UE.

Pe primul loc la productia agricola

Probabil, tot datorita faptului ca in Romania numarul agricultorilor este cel mai mare comparativ cu celelalte state, tara noastra, intr-o ierarhie a statelor membre UE, cu un indice al productiei agricole de 122,8, s-ar situa pe primul loc. Din acest punct de vedere, Grecia o duce cel mai prost, cu un indice de 93,9%.

Cei mai ridicati indici ai productiei agricole (dintre tarile membre) s-au inregistrat in Letonia (117,3), Lituania (112,2) si Ungaria (111,7). In ceea ce priveste cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, raportat la PIB, cel mai mare procent il detine Suedia, cu 3,74%, urmata de Finlanda (3,71). Bugetul acordat acestui sector, in Romania, ne trimite pe ultimele locuri impreuna cu Malta si Cipru, tara noastra avand la dispozitie pentru cercetare-dezvoltare doar 0,39% din PIB.

Doar 6% dintre romani au acces la Internet

Tot pe ultimul loc, in ierarhia tarilor membre ale Uniunii, ne situam si daca luam in calcul numarul persoanelor care au acces la Internet. Astfel, doar 6% din populatia Romaniei are acces la Internet, comparativ cu tari ca Olanda unde 78% din populatia totala a tarii beneficiaza de aceasta facilitate. Din statele deja integrate, lituanienii sunt cei care au avut cel mai redus acces la Internet, acesta find oricum mai mare cu 10% comparativ cu noi.

Romania are 90 de locuitori pe kilometru patrat

In ceea ce priveste populatia, in Romania, la 1 ianuarie 2005, se numarau 21,658 milioane de locuitori. Tot la aceasta data, populatia Uniunii Europene insuma peste 459 milioane locuitori. Germania este tara cu cel mai mare numar de locuitori (82,5 milioane), pe cand Luxemburg si Malta detin cele mai mici cifre privind numarul de locuitori, 455.000, respectiv 402.000. Cat despre densitatea populatiei, Romania inregistreaza 90,7 locuitori pe metru patrat.

Malta a avut cea mai mare densitate a populatiei, respectiv 1.265 pe kilometru patrat. Cea mai mica densitate a locuitorilor pe kilometru patrat este detinuta de Finlanda cu 15,5.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri