Este dificil sa concurezi cu fermierii din tarile vechi membre ale Uniunii. Mai ales la export e greu pentru ca noi nu avem contactele de afaceri si nici capacitatea administrativa ale celorlalti pentru a putea face fata concurentei.
De aceea, agricultorii romani ar trebui sa pastreze relatiile de afaceri anterioare aderarii intrucit, daca pierd anumite piete, va fi foarte greu sa le recistige sau sa cucereasca altele, a aratat Jiri Sir, reprezentantul Cehiei in Comitetul Special al UE pentru Agricultura.
Un an pentru adaptare
Fermierii romani trebuie sa stie ca dupa aderare vor fi in pericol foarte mare daca nu vor reusi sa se adapteze. Cei care nu se pot adapta pietei europene in termen de un an de la aderare nu au sanse de supravietuire.
Ei vor iesi din joc fie ca nu vor mai putea face fata concurentei, fie ca vor fi eliminati de autoritatile cu atributii de control, a precizat Laszlo Vajda, reprezentantul Ministerului Agriculturii din Ungaria. La rindul sau, Jiri Sir a aratat ca fermierii cehi care au reusit sa se mentina pe piata nu au reusit nici acum, dupa doi ani, sa se adapteze in totalitate reglementarilor europene.
Pierderi la carne, lapte, griu
Laptele, griul, carnea de vita si de porc sint principalele produse asupra carora integrarea in Uniunea Europeana a avut efecte majore pe pietele Poloniei, Ungariei si Cehiei. Dupa aderare, preturile s-au modificat si cel mai mult au crescut la carnea de vita, de porc, dar si la lapte. In plus, au crescut foarte mult preturile la produsele pe care noi le importam, cum ar fi bananele si orezul, din cauza tarifelor diferite aplicate de Uniunea Europeana.
Citeste si:
Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5742&art=13955&cHash=eb987423e5
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: